Kolinda Grabar-Kitarović završava svoj predsednički mandat

Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Poslednju sednicu kao predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počela je u Frankfurtu gde je zvonjenjem starim zvonom simbolično označila početak radnog dana na Frankfurtskoj berzi.

Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Malo kasnije otvorila je nemačko-hrvatski ekonomski forum i izrazila zadovoljstvo što može podržati Hrvatski ekonomski dan.

“Ovo je moj poslednji insotrani nastup”, napisala je na Tviteru Grabar Kitarović, piše Jutarnji list.

Nakon povratka u Hrvatsku, predsednicu očekuje nekoliko oproštajnih susreta, dodela odlikovanja i rešavanje budućeg radnog smeštaja.

Prema nezvaničnim informacijama, ona će uputiti Vladi zahtev da joj se obezbedi radni kabinet. U tom kabinetu može da radi dvoje državnih službenika, a bivša predsednica ima pravo na službeni automobil, vozača i obezbeđenje.

Prvih šest meseci ima pravo na naknadu u visini sadašnje plate, a sledećih šest meseci na 50 odsto plate. U njenoj imovinskoj kartici piše da joj plata iznosi 3.300 evra neto.

Prema nezvaničnim informacijama, Grabar Kitarović treba da se sastane sa slovenčkim predsednikom Borutom Pahorom.

Biće to, kako piše Jutarnji, više opušteni sastanak za kraj mandata nego službeni državnički sastanak. Kabinet Boruta Pahora navodi da će to biti njihov 39. susret i da je predviđen radni ručak i kraća šetnja Ljubljanom.

Slovenačka agencija STA piše da će se prema nezvaničnim informacijama susret održati krajem ove sedmice.

Za kraj mandata, dodaje list, predsednica je ostavila dodelu novog odlikovanja Velered Franje Tuđmana s lentom Danicom.

Kao što je više puta najavljeno, tim najvišim državnim priznanjem predsednica će posthumno odlikovati kardinala Franju Kuharića.

Odlikovanje će uručiti zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću. Predsednica će ove sedmice održati i oproštajno druženje sa zaposlenima u svom kabinetu isprazniti svoj radn prostor, uzeti svoje privatne stvari i nekoliko najdražih fotografija kao uspomenu na sastanke sa svetskim liderima.

Tu bi se mogle naći fotografije s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, američkim predsednikom Donaldom Trampom i papom.

S predsednicom odlazi i pas Kika koja broji svoje poslednje dane kao “prvi pas Hrvatske”. Reč je o sedmomesečnj mešanki koju je predsednica udomila iz azila za napuštene životinje, a pronađena je na području Virovitice.

“Ona će ići sa mnom, svakako. To je moj pas”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na kraju petogodišnjeg mandata, statistika kabineta Grabar-Kitarović kaže da je od 2015. do februare ove godine bila je na 140 putovanja van zemlje, u toku njih obavila je 71 državnu, službenu i radnu posetu, dok je preostalih 69 putovanja imalo radni karakter.

Reč je o multilateralnim sastancima, konferencijama i sastancima na vrhu.

Za pet godina, Hrvatsku je posetilo 105 stranih visokih zvaničnika i delegacija s kojima se predsednica srela. U tom periodu zabeležana je 51 poseta stranih državnika i delegacija.

Predsednica je do kraja 2019. godine donela 1.706 odluka o odlikovanjima.

U svom mandatu primila je 1.930 poklona koji su svi popisani i ostaju u fundusu Kabineta.

Takođe je primila i 14.081 pismo, molbu ili predstavku, navodi list.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*