Komemoracija Igoru Vuku Torbici u Zagrebu 7. jula

Ispraćaj pozorišnog reditelja Igora Vuka Torbice na kremaciju zakazan je za utorak u Rovinju, u Hrvatskoj, a komemoracija će se održati u Zagrebačkom kazalištu mladih 7. jula, objavili su mediji.

Na zgradi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu istaknuta je crna zastava, a u Zagrebačkom kazalištu mladih je pre tri dana otkazana jedna predstava.

Torbica je tragično preminuo 16. juna u Rovinju, u 33. godini. Rodjen u Drvaru, u BiH, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona.

U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Novom Sadu, Somboru, Pirotu, Zrenjaninu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, Celju, Rijeci, Bitolju. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, a ;na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava Pokojnik dobila je glavnu nagradu festivala Studio fest i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je „Carstvo mraka“ Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), „Razbijeni vrč“ Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog „Don Žuana“ (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina), „Hinkemana“ Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), „Priče iz Bečke šume“ Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište „Gavela“).

Iznenadna smrt mladog pozorišnog reditelja primljena je sa nevericom i tugom širom region.

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*