Kompozicijama „Šeherezade“ i „Zelenaševe smrti“ otpočela nova sezona Vojvođanskog simfonijskog orkestra

Nakon svojevrsnog koncerta, održanog 15. septembra na otvorenom, ispred Banovine, kojem je prisustvovalo desetak hiljada ljudi, sinoć je u novosadskoj Sinagogi, u prisustvu pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević počela osma po redu sezona koncerata Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Pod upravom šefa dirigenta Opere SNP-a, italijanskog maestra Đanluke Marčana, najreprezentativniji vojvođanski ansambl izveo je baletsku svita tayikistanskog kompozitora Toliba Šahidija „Zelenaševa smrt“, što je ujedno i njeno premijerno izvođenje u Srbiji, a potom su sledili Koncert za violinu i orkestar br. 1 Sergeja Prokofjeva, u kojem je kao solista nastupio belgijski violinista Lorenco Gato, laureat takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu.

Drugi deo programa rezervisan je bio za jednu od najpopularnijih programskih kompozicija romantičarske literature, simfonijsku svitu „Šeherezada“ u kojoj Nikolaj Rimski-Korsakov raskošnim orkestarskim koloritom vodi slušaoce u svet „1001 noći”.

U ovoj sezoni, Vojvođanski simfonijski orkestar očekuje značajno veći broj nastupa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*