Koncert Filharmonijskog orkestra Tepedžik pod naslovom „MOCART NA ROMSKI NAČIN“

Povodom 23. aprila, Dana državnog suvereniteta i Dana dece u Republici Turskoj Ambasada Republike Turske i njeno Odeljenje za kulturu „Institut Junus Emre“ sa zadovoljstvom vas pozivaju na koncert Filharmonijskog orkestra Tepedžik pod naslovom „MOCART NA ROMSKI NAČIN“.

Vreme: četvrtak, 19. april 2018. s početkom u 20.00 časova

Mesto: Velika scena Opere i pozorišta MADLENIJANUM, Glavna 32, Zemun

Program:

  1. Mocart:Simfonija br. 25& Hajdar Tatlijaj:Uvertira
  2. Mocart:Simfonija br. 40& Orhan Gendžebaj: Uvertira
  3. Astor Pjacola:Zaborav
  4. Džejhan Čelikten:Romski džez
  5. Ravi Šankar.Raga Piloo
  6. anonimni autor:Dobrodošli u Giresun
  7. Orhan Gendžebaj:Nisam li ti rekao(Demedim mi)
  8. Mocart:Otmica iz Sarajai Trilok Gurtu: Devet konja

Pre nekoliko godina, prilikom posete majci u Izmiru, proslavljeni perkusionista Hamdi Akataj slučajno je čuo nešto spektakularno. Mladi i talentovani muzičari iz predgrađa Tepedžik, poznatog po svojoj brojoj romskoj populaciji, uvežbavali su komade slavnog Volfganga Amadeusa Mocarta u lokalnoj kafani. Akataj je ušao da vidi i čuje o čemu se radi i tako je rođen Filharmonijski orkestar Tepedžik.

Uzevši pod svoje okrilje ove mlade muzičare, Akataj im je pomogao da pronađu i uobliče jedinstvrni zvuk i priču osmislivši za njih iznenađujuće originalnu muzičku igraonicu – mesto gde se dela velikih zapadnih kompozitora izvode u savršenom saglasju sa melodijama anadolijskih roma. „Samo nek je Mocart“ (İlle de Mozart Olsun) prvi je izdanak ovog muzičkog svemira u kojem Filharmonijski orkestar Tepedžik izvodi Mocartove kompozicije u stilu samo njima svojstvene muzičke estetike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*