Koncert opere SNP-a sutra na sceni „Jovan Đorđević”

Opera Srpskog narodnog pozorišta, pod sloganom „Priče koje pokreću“, u 160. sezoni pokrenula je seriju tematskih koncerata.
1
Foto: Vladimir Veličković

Ideja je potekla iz samog ansambla inspirisana reakcijama publike i potrebom za konstantnim usavršavanjem, kao i željom da se pokaže da i u ovim uslovima, opera kao umetnost ima mnogo priča da ispriča na pomalo drugačiji način, čega inače nema na repertoaru. Koncert koji će biti izveden sutra od 19 časova na na sceni “Jovan Đorđević” SNP nosi naziv “Priče na zadatu temu: Male priče iz orkestra”.

Na programu su kompozicije nemačkog baroknog kompozitora Georga Telemana (1681-1767), najznačajnijeg predstavnika epohe klasicizma Jozefa Hajdna( 1732-1809) i italijanskog kompozitora Otorina Respiđija (1897-1936) uz solističke nastupe pojedinih muzičara orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta. Reč je o tri izuzetno plodna kompozitora i tri sasvim različite muzičke epohe kroz koje će publiku voditi preko 40 muzičara operskog orkestra.

U Telemanovoj Sviti za dve horne i gudački orkestar kao solisti će nastupiti Milan Roksandić (horna) i Jelena Skenyić (horna). U Hajdnovoj Simfonii končertante, za violinu, obou, violončelo i orkestar predstaviće se kao solisti Bojan Glušica (violina), Veronika Antunović Marić (oboa), Nemanja Mihailović (fagot) i Kristof Vilhelm Jan (violončelo). Na programu je i Respiđijeva Svita broj 3 za gudački orkestar. Diriguje maestro Aleksandar Kojić.

– Pokreće nas želja za usavršavanjem, a program koji planiramo da izvedemo nije nimalo jednostavan. Reč je o kompozicijama na kojima se pokazuje sva brilijantnost muzičkih solista i orkestra – kaže direktor opere Aleksandar Stankov. – Ovaj orkestar je pokazao spremnost za rad i u vanrednim okolnistima i želju za napredovanjem i stalnim izazovima. Posebnost ovog koncerta tako izazovnog repertoara je

u tome što je predlog došao upravo od naših muzičara.

Po rečima Stankova, u pitanju je jedan je od najboljih profesionalnih orkestara u Evropi sa više od 70 godina iskustva i isto toliko muzičara koji ima izuzetno širok repertoar, a nastupali su u skoro celom svetu i pod upravom istaknutih dirigenata. To iskustvo i umeće sumiraće u ovih nešto preko sat vremena programa, posebno kreiranog za operske sladokusce.

-U vremenu kada je potrebno da nas je na sceni manje, mi smo se odlučili da uradimo više. I za publiku i za nas, muzičare u orkestru Opere. Da ponudimo nešto drugačiji program i stilski kontrastan, time veoma interesantan za publiku, a i da u sastavu sa više solista sviramo kamernu muziku sa kolegama iz orkestra i da tako i sami napredujemo kao ansambl – objašnjava fagotista Nemanja Mihailović. – Ideja je bila da obuhvatimo što više grupa instrumenata iz orkestra, i time koncert učinimo još zanimljivijim. Takođe, koliko saznajemo, Hajdnova Sinfonia Concertante biće premijerno novosadsko izvođenje. Znači nam da se angažujemo više, Opera nam to dozvoljava, time se još bolje upoznajemo kroz muziku i dobro družimo.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*