Konferencija „Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji „Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju“ koju su organizovali Grad Novi Sad i Fondacija „Konrad Adenauer“ uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore. Na konferenciji su učestvovali i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić Garić, direktor kancelarije Fondacije „Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora“ Norbert Bekman – Dirkes, poslanik Bundestaga i izvestilac za stručno i dualno obrazovanje Stefan Albani, član Saveta za privredu hrišćansko-demokratske unije dr Pol Kovic i drugi.

„Velika stvar je što se ovakav događaj odigrava upravo u Novom Sadu i zahvaljujem se Fondaciji „Konrad Adenauer“ na suorganizaciji ovog događaja, uz podršku Ministarstva prosvete. Ovo je velika prilika da približimo ljudima rezultate sprovođenja procesa dualnog obrazovanja u našim školama, kao i razloge zašto se ta vrsta obrazovanja primenjuje u Nemačkoj više od veka i po. Treba da shvatimo da ekonomski najrazvijenije evropske države imaju taj sistem implementiran već dugi niz godina, jer je on kvalitetan i dobar za građane. Novi Sad je jedan od pionira kao lokalna samouprava, koji je prošle godine, usvajajući plan upisa u srednje škole, predvideo dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama. Tako imamo u Srednjoj mašinskoj i Srednjoj elektrotehničkoj školi oko 90 đaka koji pohađaju nastavu kroz taj koncept. Predložili smo i proširenje za sledeću godinu, za koje čekamo odluku Ministarstva prosvete, a u pitanju je šest odeljenja u četiri stručne škole. Za sprovođenje tog plana nam je potrebna podrška realne privrede, kompanija, Privredne komore Srbije i svih onih koji žele da budu deo ovog procesa“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić Garić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je u Novom Sadu, gradu koji je posvećen mladima, odnosno unapređenju kvaliteta obrazovanja mladih ljudi.

„Danas razgovaramo o dualnosti u obrazovanju, o mogućnostima da mladi stiču kvalitetno znanje na dva mesta – u školama i u kompanijama. Smatramo da postoji jedna snažna veza između privrede i sistema obrazovanja i drago mi je što će naši mladi imati priliku da stiču veštine i odmah upotrebljivo znanje, jer to predstavlja lakšu tranziciju ka sektoru rada“ – rekla je Gabrijela Grujić Garić.

Direktor kancelarije Fondacije „Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora“ Norbert Bekman se zahvalio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji je omogućio da se održi ova konferencija kojoj se odazvao veliki broj eminentnih stručnjaka iz sektora obrazovanja i privrede.

„Ova konferencija zaista pokazuje koliko se Srbija zanima za svoju budućnost, a njome se svakako intenzivira saradnja Fondacije „Konrad Adenauer“ sa Srbijom“ – rekao je Norbert Bekman-Dirkes.

Dualno obrazovanje je ozbiljan i proveren sistem stručnog obrazovanja mladih ljudi. Krajem prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Nemačko-srpskom privrednom komorom, Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i drugim stručnim institucijama. Jednodnevna konferencija je obuhvatila više značajnih tema, kao što su „Stub nemačke privrede: prednosti dualnog obrazovnog sistema“, „11 zemalja – 11 iskustava – VETnet i dualno obrazovanje“, „Uspešno stručno obrazovanje u Nemačkoj“, „Izazovi novog Zakona o dualnom obrazovanju“ i druge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*