Korona izaziva gastro tegobe, antibiotici štete crevnoj fauni

BEOGRAD –

Svaki treći pacijent koji je bio kovid pozitivan imao je gastroenterološke probleme, dijareju, mučninu ili povraćanje, a povećano korišćenje antibiotika dovelo je do narušavanja crevne flore i pojave antibiotskih kolitisa, rečeno je na tribini „Obezbedi svoje digestivno zdravlje“.

Tribinu su organizovali Udruženje gastroenterologa Srbije i gastroenterološka sekcija Srpskog lekarskog društva (SLD), a kako je saopšteno sa ovog skupa, navedena saznanja potvrđuju i podaci iz naših bolnica koje su bile u kovid sistemu.

stomak bolovi 2

Izvor: Ilustracija

Direktor KBC Zvezdara i predsednik gastroenterološke sekcije SLD, prof. dr Petar Svorcan, rekao je da je za poslednjih godinu dana, koliko je ova zdravstvena ustanova bila u kovid sistemu, od 7.000 pacijenata lečenih u njoj od kovida, trećina imala gastroenterološke tegobe.

Predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije prof. dr Miodrag Krstić je istakao da je oko 25 odsto ljudi koji su sistemski uzimali antibiotike, a morali su da ih uzimaju po protokolu lečenja kovid infekcije, razvilo neželjena dejstva.

„U tim slučajevimo ne postoji apsolutno sigurno sredstvo koje može da pomogne, ali adekvatno izabrana probiotska kultura za najmanje 50 odsto smanjuje učestalost antibiotskog proliva i pojavu bakterije klostridije“ rekao je on.

Dodao je da je u Srbiji registrovano više od 100 probiotskih preparata, ali nisu svi dovoljno dobri kada se uzimaju antibiotici.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*