Korona odnela još osam života, novih 305 obolelih

EPA-EFE (Cesare Abbate)
BEOGRAD –

U Srbiji je danas do 15 časova registrovano 305 novozaraženih korona virusom, a preminulo je još osam osoba, što je ukupno 39, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na svom sajtu Kovid19.

U Srbiji je danas do 15 časova registrovano 305 novozaraženih korona virusom, što je ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva Kovid-19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

EPA-EFE (Cesare Abbate)

Od početka epidemije do danas u 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od prethodnog izveštaja, danas do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba, od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je 81 pacijent.

Od prethodnog izveštaja ima osam novih smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 39.

U prethodnih 24 sata preminulo je šest osoba muškog pola i dve ženskog, rekla je ona i dodala da su svi, kao i drugi koji su preminuli od korona virusa, imali i druge pridružene bolesti, saopštila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je u 70 odsto smrtnih ishoda bilo reč o ljudima starijim od 60 godina, kao i da u uzrastu do 39 godina nismo imali nijedan smrtni slučaj.

U ovom momentu smrtnost u odnosu na ukupan broj zaraženih je 2,64 odsto.

Podsetila je da je policijski čas sutra od 13 sati do ponedeljka u pet sati ujutru za sve naše građane.

Kaže da će penzioneri moći sutra, umesto u nedelju, da odu do prodajnih objekata koji će raditi subotom od 4 do 7 sati ujutru, kao i da će oni moći da se kreću subotom od 3 do 8 sati ujutru, da bi imali vremena da odu i da se vrate kućama.

Ona je rekla da će vlasnici kućnih ljubimaca moći da ih šetaju od 23 do 01 čas i da će imati dodatni termin nedeljom od 8 do 10 sati ujutru.

Bilo i propusta, svi oboleli zdravstveni radnici izolovani

Svi oboleli zdravstveni radnici od korona virusa su izolovani i većina njih je dobrog zdravstvenog stanja i očekuje se da se uskoro vrate na posao, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut.

„Što se tiče obolevanja u zdravstvenim ustanovama, kada imamo tako veliki broj obolelih jasno je da su se desili određeni propusti u nekim momentima. Ali, najbitnije je da su svi oni kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa izolovani i da su njihovi kontakti pod zdravstvenim nadzorom“, rekla je ona.

Kaže je cilj da se onemogući širenje infekcije na pacijente i druge zdravstvene radnike.

„Bitno je da je većina zdravstvenih radnika koji su oboleli dobrog zdravstvenog stanja i nadamo se njihovom brzom povratku na posao“, rekla je ona i objasnila da oni mogu da se vrate na posao tek nakon dva dvostruka negativna nalaza“, naglasila je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da bolnice koje su imale te slučajeve, kao bolnica u Ćupriji, rade sa manjim brojem zdravstvenih radnika i neminovno je da će biti još smanjen kapacitet te bolnice ili će biti preusmereni određeni broj zdravstvenih radnika u neke ustanove.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*