Kosovo i ove godine bez članstva u Interpolu

EPA-EFE/PETRIT PRENAJ
PRIŠTINA –

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca zatražio je na sednici vlade prošle nedelje da razmotri mogućnost da se Kosovo ove godine ne prijavi za članstvo u Interpolu, prenosi Ljajmi.

Konjufca je izneo taj predlog, rekavši da, prema internoj analizi njegovog ministarstva, pozicija se Kosova nije promenila u pogledu podrške u odnosu na poslednje dve godine, pa bi se stoga sve završilo istim rezultatom.

EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

On je predložio da se prijava podnese sledeće godine jer ce biti više vremena za pripremu, a i zbog toga što ce skupština Interpola biti održana u Turskoj, prenosi Kosovo onlajn.

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da bi bilo bolje izvršiti pripreme pre prijavljivanja, napomenuvši da za to ove godine ne bi bilo dovoljno vremena.

„Rok je kratak i mislim da ne bi uspeli da iskoristimo lobiranje strateških partnera ili direktno zato što c´e nam zemlje koje nas nisu priznale biti prepreka“, rekao je Ibiši.

On je ukazao da cak ni mesto u kom ce ove godine biti održana skupština Interpola ne odgovara Kosovu imajući u vidu da većina latino zemalja nije priznaje nezavisnost Kosova.

„Drugi problem je što se skupština Interpola održava u latino zemljama, a sledeće godine ce biti u Turskoj, pa bi bilo bolje da se pripremimo za sledeću godinu, imajući to u vidu. Zna se da nas većina latinskih zemalja nije priznala, a znajući i da Rusija i Srbija lobiraju protiv Kosova“, rekao je Ibiši.

Na kraju je Ibiši zaključio da je Konjufca bio u pravu kada je u pitanju prijava za članstvo u Interpolu.

Stručnjak za bezbednost Avni Isljami, rekao je da uprkos potrebi za članstvo u Interpolu žestoka kampanja Srbije protiv Kosova i nepovoljan diplomatski položaj Kosova mogu poremetiti planove.

„Prijavili smo se prošle godine i videli da su cak i zemlje koje su nas priznale kao državu bile protiv članstva Kosova u najvećoj policijskoj organizaciji – u Interpolu. Mislim da uprkos činjenici da imamo kancelariju za vezu i da ispunjavamo sve uslove, Kosovo nije u dobroj poziciji zbog ekstremne ofanzive Srbije i njenih saveznika. Kosovo nema dovoljno glasova za članstvo u Interpolu“, rekao je on.

On je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova procenilo da matematički ne može da se bude deo te organizacije.

„Mislim da su ministar spoljnih poslova, Glauk Konjufca, i njegovo osoblje matematički izračunali da nema dovoljno glasova za članstvo i zato Kosovo sada ne treba da aplicira za Interpol“, rekao je Isljami.

On je naglasio da bez sigurnih glasova za članstvo ne bi trebalo podnositi nikakve prijave.

Kosovo nije uspelo da se pridruži Interpolu ni prošle godine, nakon čega je usledilo uvođenje 100 odsto takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*