KPS na Merdaru uhapsila koordinatora RIK-a M. Jankovića i zaplenila dva kamiona sa referendumskim listićima

BEOGRAD/PRIŠTINA –

Pripadnici Kosovske policije priveli su sinoć  , na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Janković se, navodi se u saopštenju Petkovića, nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM.

Petković kaže da je koordinator RIK-a odveden u nepoznatom pravcu.

kps, kosovska, policija

Izvor: EPA(VALDRIN XHEMAJ), arhivska fotografija

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

„O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača budu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica“, naveo je Petković.

Dodao je da je na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.

Petković je naveo da su se koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili večeras da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji.

„Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije“, precizira Petković i ističe:

„Upravo je misija OEBS na Kosovu i Metohiji bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine“.

Međutim, ističe šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima.

Gervala: Pozicija Kosova ostaje jasna

Ministarka u privremenim prištinskim institucijama zadužena za spoljne poslove, Donika Gervala, tvrdi da aktuelna kosovska vlast nikada neće prekršiti ustav, čak ni na, kako kaže, zahtev svojih najbližih prijatelja.

„Pozicija Kosova ostaje jasna: dugujemo žrtvama i herojima naše borbe za nezavisnost i suverenitet, kao i našim građanima, da nikada više ne dozvolimo kršenje našeg suvereniteta“, napisala je Gervala na svom tviter nalogu.

Gervala se oglasila ovom objavom nakon što su Delegacija EU u Srbiji i ambasade zemalja Kvinte, ranije danas u zajedničkom saopštenju, pozvali privremene prištinske institucije da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji da ostvare pravo glasa na referendumu o ustavnim promenama , u nedelju 16. januara.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*