Kragujevac dobio novu digitalnu radio mrežu za celu Šumadiju

Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kome je počela sa radom nova digitalna radio mreže, koja sa tri repetitora pokriva teritoriju cele Šumadije. Ona će biti koršićena za koordinaciju rada gradskih službi, javno – komunalnih preduzeća i Službe hitne medicinske pomoći za reagovanje u vanrednim situacijama. Ukupna vrednost investicije je oko četiri miliona dinara.

Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu dobila je od grada na korišćenje jednu fiksnu i deset ručnih radio stanica, kao i jedan lap top. Hitna pomoć je dobila osam radio stanica, Zimska služba sedam, Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove pet. Nove digitalne ručne radio stanice dobila je i protivgradna zaštita.

– Kragujevac će pokušati da u taj sistem uključi i ostale lokalne samouprave na teritoriji čitave Šumadije, koje treba da kupe samo radio stanice, jer je pokrivenost predajnicima izvanredna. Ova oprema ima mogućnost i za daljinsko aktiviranje sistema za uzbunjivanje, koji datira s početka 80-tih godina, kada su instalirane 23 sirene. Grad je obezbedio sredstva i tokom 2016. godine izvršena je popravka neispravnih i prelociranje postojećih sirena. Ali, ovaj sistem zahteva dalja ulaganja i osavremenjavanje uvođenjem savremenog i fleksibilnog sistema odnosno elektronskih sirena”, rekao je zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije, Damjan Srejić.

Prema rečima nadležih ovo je prvi put nakon 30 godina da su sve službe za reagovanje u vanrednim situacijama uvezane u jedan sistem i to zahvaljujući Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sekotoru za vanredne situacije i lokalnoj samoupravi.

 

Izvor: infokg.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*