Kremasti kolač sa borovnicama

PIXABAY

Potrebno je:

Za koru

  • 400 g izlomljenog keksa
  • 250 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • kašičica arome vanile
  • 150 g čokolade
  • 100 g margarina

Za fil

  • 450 g borovnica i kupina
  • 150 g šećera
  • 10 ml vode
  • sok od pola limuna
  • 1 želatin
  • 250 g maskarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • Dekoracija
  • 100 g belih čoko-dugmića

Staviti u šerpu mleko, šećer i aromu vanile, pa zagrejati na srednjoj vatri do ključanja. Dodati čokoladu izlomljenu na kocke i margarin i mešati dok se sve ne istopi. Kada smesa provri, skloniti je s vatre i odmah dodati sitno izlomljeni keks i sjediniti. Izliti smesu u dublji pleh i ostaviti je u frižider da se stegne.

Borovnice i kupine staviti u šerpu, dodati šećer, vodu, limunov sok i staviti da prokuva dok se voće ne rastopi. Kada se voće rastopilo, pasirati ga da bi se odstranile koštice i kora s voća. Pomešati želatin sa 4 kašike hladne vode i ostaviti ga da naraste. Istopiti ga potom na tihoj vatri i umešati u toplu kašu od voća. Ostaviti smesu da se rashladi na sobnoj temperaturi. Penasto umutiti maskarpone sir i dodati mu smesu od voća.

U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, pa ga ručno dodati u maskarpone s voćem. Presuti krem na ohlađenu podlogu i ostaviti tortu da se stegne najmanje sat-dva u frižideru. Na kraju je dekorisati belim čoko-dugmićima.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*