Potrebno je:
Za koru
- 400 g izlomljenog keksa
- 250 ml mleka
- 3 kašike šećera
- kašičica arome vanile
- 150 g čokolade
- 100 g margarina
Za fil
- 450 g borovnica i kupina
- 150 g šećera
- 10 ml vode
- sok od pola limuna
- 1 želatin
- 250 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
- Dekoracija
- 100 g belih čoko-dugmića
Staviti u šerpu mleko, šećer i aromu vanile, pa zagrejati na srednjoj vatri do ključanja. Dodati čokoladu izlomljenu na kocke i margarin i mešati dok se sve ne istopi. Kada smesa provri, skloniti je s vatre i odmah dodati sitno izlomljeni keks i sjediniti. Izliti smesu u dublji pleh i ostaviti je u frižider da se stegne.
Borovnice i kupine staviti u šerpu, dodati šećer, vodu, limunov sok i staviti da prokuva dok se voće ne rastopi. Kada se voće rastopilo, pasirati ga da bi se odstranile koštice i kora s voća. Pomešati želatin sa 4 kašike hladne vode i ostaviti ga da naraste. Istopiti ga potom na tihoj vatri i umešati u toplu kašu od voća. Ostaviti smesu da se rashladi na sobnoj temperaturi. Penasto umutiti maskarpone sir i dodati mu smesu od voća.
U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku u srednje čvrst šlag, pa ga ručno dodati u maskarpone s voćem. Presuti krem na ohlađenu podlogu i ostaviti tortu da se stegne najmanje sat-dva u frižideru. Na kraju je dekorisati belim čoko-dugmićima.
IZVOR:POLITIKA
Be the first to comment