Krivična prijava protiv direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore

Sud u Podgorici (Printskrin )

Beogradski profesor međunarodnog javnog prava Dejan Mirović, podneo je danas krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB) Dejana Vukšića.

Mirović je i Upravnom sudu u Podgorici podneo tužbu protiv rešenja Agencije, kojim je po drugi put odbijen njegov zahtev za pristup dokumentima iz ličnog dosijea, pa su razlozi zbog kojih je, u državi u kojoj je rođen, bio jedno vreme persona non grata, i dalje „državna tajna”.

Krivičnom prijavom direktor ANB Dejan Vukšić se tereti za krivična dela „zloupotrebu službenog položaja i nesavestan rad u službi”, jer ne želi da otkrije razloge zbog čega je Miroviću 2018. godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, koja je nakon sudskog spora ukinuta.

„Vukšić je od januara pa do avgusta ove godine preduzeo niz nezakonitih radnji u postupcima u kojima je rešavao po zahtevu stranke za pristup podacima institucije na čijem je čelu”, precizirao je za Tanjug Mirovićev advokat Ivan Ninić.

„Moj klijent i ja smo najavili da će krivična prijava protiv Vukšića biti podneta ukoliko ponovi negativno rešenje i to se upravo dogodilo. Uprkos sudskoj presudi, gospodin Vukšić ponavlja svoju odluku i odbija uvid u dokumentaciju na osnovu koje je profesoru Miroviću 2018. godine zabranjen ulazak u Crnu Goru, pozivajući se na tajnost podataka koja je ustanovljena nekom odlukom iz 2015. godine”, rekao je Ninić, prenosi Tanjug.

On smatra da je Vukšić morao da reši prethodno pravno pitanje, a to je posebni zahtev da se opozove tajnost podataka, ali on na taj zahtev nikada ni formalno nije odgovorio.

Ninić podseća da je u drugom sudskom postupku uspeo sa svojim klijentom da mu ukine zabranu MUP-a Crne Gore, te da sada Mirović slobodno prelazi granicu, ali ukazuje da direktor ANB-to potpuno ignoriše i ne želi da saopšti razloge tadašnje negativne bezbedosne procene, koju je, kako Ninić tvrdi, „fabrikovala” upravo ANB i to baš u trenutku kada je DPS bio na vrhuncu svoje političke moći.

Advokat smatra da je njegov klijent, kao vrhunski intelektualac, zbog verbalnog delikta bio „na nišanu” režima Mila Đukanovića.

Na pitanje šta bi mogao da bude pravi razlog zbog koga nova vlast u Podgorici i nakon izbornog poraza DPS-a ne pristaje da otvore dosije Dejana Mirovića, advokat Ninić kaže da je adresa za to pitanje premijer Zdravko Krivokapić i „oni koji su mu nametnuli Dejana Vukišića kao kadrovsko rešenje”, a smatra da to „evidentno nisu stranke koje čine vladajuću koaliciju”.

Krivičnom prijavom protiv Vukšića će se u narednom periodu baviti specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Ovo je drugi put za godinu dana da profesor Mirović ulazi u sudski postupak sa novim direktorom ANB.

Njegov advokat je početkom avgusta saopštio da je Upravni sud u Podgorici usvojio tužbu i ukinuo ranije rešenje ANB kojim je odbijen zahtev za pristup dokumentima te bezbednosne službe, pa je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Takođe, prethodno je Mirović u više navrata dobijao sudske sporove koje je vodio protiv MUP-a Crne Gore zbog mere zabrane prelaska države granice.

Uprkos tome što nikada nije osuđivan, niti se protiv njega vode sudski postupci, razlozi, sada već ukinute zabrane ulaska u Crnu Goru koja je bila doneta 2018. godine, do danas mu nisu saopšteni.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*