Krivokapić u Beogradu kod patrijarha, Temeljni ugovor sa SPC tek u oktobru

Zdravko Krivokapić (Foto Beta-AP)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sleteo je večeras u Beograd kako bi, kako je rečeno iz njegovog kabineta, preneo dve ključne poruke u ime naroda Crne Gore, navodi Politika.

Iz Krivokapićevog kabineta su za Tanjug potvrdili da je došao da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovora između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

Krivokapić je na Tviteru objavio da je došao u Beograd kako bi lično patrijarhu srpskom, gospodinu Porfiriju, preneo poruku.

„Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC da Njegovoj Svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide Vladiku Joanikija. Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja Mitropolita Amfilohija“, napisao je predsednik Vlade Crne Gore na Tviteru.

Ranije danas crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da ne zna kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da se nada da će to biti vrlo brzo.

Krivokapić je naglasio da veruje, da će Temeljni ugovor biti potisan posle Sabora SPC koji je u toku.

Krivokapić je novinarima u Skupštini, nakon Premijerskog sata, rekao da se o rekonstrukciji vlade može razgovarali ali, kako je naveo, na principima koji predstavljaju ekspertsku vladu.

„Sad vam tvrdim, podneti ostavku neću dok me ne smene“, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje da li ima informaciju da bi neko mogao da traži izglasavanje poverenja premijeru.

Smatra da je rešenje problema u stvaranje svih preduslova za reformu izbornog zakonodavstva kako bi „prvi put u istoriji Crne Gore imali fer i poštene izbore“, objavila je agencija Mina, a preneo Sputnjik.

Upitan da li to znači da su u ovom trenutku odustali od rekonstrukcije vlade, Krivokapić je odgovorio da razgovara i da želi da razgovara kako bi video koji su to zahtevi, na koji način ih realizovati i sa kojim kapacitetima.

Premijer Crne Gore je upitao zašto se toliko prigovara aktuelnoj vladi.

„Kao da svi žele da ova vlada ne traje. Verujte da ako ova vlada ne bude trajala bar do predsedničkih izbora u Crnoj Gori, mislim da ćemo imati veće probleme nego što ih sad imamo“, rekao je Krivokapić.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*