Kroz Finansijski mehanizam ove godine dostupno 665.000 KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske organizovala je danas u Bijeljini „Otvoreni dan“ u okviru kojeg je predstavila ovogodišnji Finansijski mehanizam, odnosno mogućnost apliciranja za bespovratna sredstva za realizaciju projekata lokalnih samouprava.

Grad Bijeljina je u dva navrata iskoristio navedena sredstva – prilikom izgradnje dijela puta u Poslovno-industrijskoj zoni dva i za uvođenje GIS-a (Geografski informacioni sistem), a ove godine može da konkuriše za dio od ukupno 665.000 KM koje su obezbijedili Ministarstvo finansija Republike Srpske i UNDP u saradnji sa Vladom Švajcarske.

–          Ove godine smo osmislili projekat za unapređenje predškolskog obrazovanja u jednom od novoizgrađenih objekata u Bijeljini i nadamo se da će nam i treći put biti odobrena sredstva jer u ovoj oblasti postoji prostor za nove ideje – navela je šeg gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju IRB-a Mirko Bošnjak kaže da je u prethodnih šest godina putem finansijskog mehanizma realizovano 46 projekata na teritoriji Srpske.

–          Cilj „Otvorenih dana“ je da pomognemo jedinicama lokalne samouprave da što bolje pripreme projekte za ovogodišnji poziv, u oblastima poboljšanja, dostupnosti i kvaliteta javnih usluga i ruralnog razvoja. Za prethodne projekte izdvojeno je više od pet miliona maraka, od čega je kroz Finansijski mehanizam obezbijeđeno 4,8 miliona KM – naglasio je Bošnjak.

 

On je dodao da svaki projekat koji predloži neka od lokalnih samouprava mora da sadrži definisan razvojni dokument, usklađen sa Strategijom ruralnog razvoja i poljoprivrede i Strategijom lokalne samouprave Republike Srpske.

 

Jedna lokalna samouprava posredstvom Finansijskog mehanizma može da dobije najviše 100.000 KM bespovratnih sredstava, uz učešće od minimalno 25 odsto vrijednosti projekta.

 

Rok za prijavu na konkurs IRB-a RS je 17. februar, a zainteresovane lokalne samouprave mogu da konkurišu sa dva projekta, od kojih može biti odobren samo jedan – bolje rangiran.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*