Kroz obrazovanje ukazivati na značaj istorije srpskog naroda

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije potpisalo je danas Sporazum o saradnji sa Muzejom žrtava genocida, sa ciljem da se obrazovne ustanove podstaknu da učenicima i studentima još više ukazuju na značaj istorije srpskog naroda i njegovo stradanje.

Kroz obrazovanje ukazivati na značaj istorije srpskog naroda

Sporazum su potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Ružić je rekao da će ovaj muzej učenicima, studentima, prosvetnim radnicima i istraživačima ponuditi muzejsku, arhivsku, bibliotečku i umetničku građu i da će se održavati radionice i besplatni programi koji se odnose na kulturu sećanja i obeležavanje godišnjica istorijskih događaja.

To će biti osnov da se u narednom periodu škole podstaknu da kroz obrazovanje đaka ne zaborave stradanja srpskog naroda i da se baštini kultura sećanja, koja je veoma dragocena, istakao je on.

Ristić je ukazao na to da se bez uspešne saradnje sa prosvetnim sistemom ne može dati pun doprinos obogaćivanju znanja, pri čemu je izrazio zahvalnost prvom potpredsedniku Vlade na tome što je prihvatio inicijativu.

On je poručio da se u pojedinim školama širom Srbije već nekoliko godina realizuju obrazovni programi, pokrenuti od strane Muzeja, koji su prilagođeni različitim uzrastima.

Najveći deo programa realizovan je u Beogradu, ali i van glavnog grada. Zahvaljujući ovom dokumentu možemo da budemo mnogo efikasniji i prisutniji širom Srbije, istakao je direktor Muzeja žrtava genocida.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko meseci održana su predavanja u Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu, Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Kučevu.

Cilj je da se programi održavaju u školama i da kroz radionice, tribine i projekciju dokumenarnih filmova razvijamo dijalošku formulu. Takođe, trudimo se da i kroz medije dopremo do što većeg broja naših građana, poručio je Ristić.

Na skupu je istaknut značaj potpisivanja ovog sporazuma uoči godišnjice stradanja kragujevačkih đaka i profesora u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*