Kuba planira da legalizuje gej brakove, no prvo sledi referendum

Kuba je objavila dugo očekivani nacrt novog porodičnog zakona, kojim bi se, ako bude prihvaćen, otvorila vrata homoseksualnim brakovima.
Kuba planira da legalizuje gej brakove, no prvo sledi referendum

Foto: Pixabay
Novi zakon definiše brak kao dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi bez navođenja pola, za razliku od sadašnje definicije kao zajednice muškarca i žene. Nacrt, međutim, još uvek mora da prođe javnu raspravu, a zatim će biti izmenjen i dopunjen kako bi se uzela u obzir mišljenja građana pre izlaska na referendum.
Aktivisti strahuju da bi komisija koja je za to zadužena mogla da popusti pod pritiskom religioznih grupa i onih koji preferiraju tradicionalnu kulturu mačizma. Kažu da vlada nije trebalo da zakaže referendum o temeljnim ljudskim pravima, dok vlada poručuje da želi da gradi, a ne prisiljava prihvatanje promena.
Kuba, koja je homoseksualce slala u popravne radne logore u prvim godinama nakon svoje levičarske revolucije 1959. godine, učinila je značajan napredak u pravima LGBT osoba tokom 2000-ih i 2010-ih godina, uprkos raširenom mačizmu.
Ta ostrvska država uvela je pravo na besplatnu operaciju promene pola, zabranila diskriminaciju na radnom mestu na temelju seksualne orijentacije i počela da održava godišnje marševe protiv homofobije – kubanske ekvivalente Paradi ponosa.
Mnogi članovi LGBT zajednice kažu, međutim, kako su frustrirani usporavanjem tempa promena poslednjih godina, dok je nekoliko drugih latinoameričkih zemalja krenulo napred s odobravanjem homoseksualnih brakova.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*