Kubanska medicina u borbi protiv raka, na lečenje idu i Srbi

Rak je važan zdravstveni problem na svetskom nivou, tako da radimo bez odmora na pronalaženju novih terapija, kaže za RTS kubanska doktorka onkolog Anabeli Estevez Garsija. Ističe da su sprovedene kliničke studije za kolorektalni kancer, za kancer jajnika, pluća i dojke. Nadamo se da ćemo uskoro ponuditi nove terapije, rekla je Anabeli Estevez Garsija.

Kubanska medicina je već dugo poznata i priznata u svetu. Građani Srbije su o lekovima i terapiji koje nudi ova zemlja najviše upoznati zahvaljujući glumcu Bati Živojinoviću, kome su lekovi sa Kube uspeli da produže život, i koji je na Kubi pronašao lek za dijabetično stopalo.

U poslednje dve godine naši građani, oboleli od određenog oblika raka pluća, dobijaju vakcinu sa Kube.

Zašto bi saradnja Srbije i Kube trebalo da bude bolja, i šta još nudi ova zemlja u borbi protiv mnogih bolesti, za Dnevnik je govorila jedna od najpoznatijih medikalnih onkologa te zemlje doktorka Anabeli Estevez Garsija.

„Imali smo više od 250.000 pacijenata sa dijabetičnim stopalom, i uspeli smo da uz pomoć terapije – faktora rasta izbegnemo da njihova stopala budu amputirana. To je jedinstvena terapija u svetu. Imamo i druge savremene inovativne lekove, revolucionarne na polju dermatologije – npr. za vitiligo, psorijazu. Te lekove pravimo u Centru za placentarna i medicinska istraživanja. Ono što je bitno jeste da su sve ove terapije potpuno neškodljive, praktično nema kontraindikacija, neželjenih efekata. U oblasti onkologije, pored terapije za određeni oblik raka pluća, imamo terapiju za tumore glave i vrata, pankreasa, jednjaka, a u procesu smo registracije terapije i za druge bolesti. Dolaze nam pacijenti iz Amerike, Kanade, Turske, Kine, Srbije“, kaže Anabeli Estevez Garsija.

Kubanska medicina je priznata i poznata u svetu ali, opet, neke velike sile i farmaceutske kompanije vam ne dozvoljavaju da pokažete šta i koliko možete. Kako možemo protiv toga da se borimo?

Mi smo siromašna zemlja, ali vrlo dostojanstvena, i vrlo jedinstvena. Sve državne institucije su ujedinjene u naučnom i medicinskom istraživanju. Imamo Centar koji povezuje 25 ustanova, instituta i bolnica, a kada postoji takvo jedinstvo, postižu se velike stvari.

Kubanska medicina je cenjena u svetu, imate odlične stručnjake, lekove za mnoge bolesti. Na kojim istraživanjima sada radite?

Kuba se bavi istraživanjima u svim oblastima. Ali onkologija je trenutno važan zdravstveni problem na svetskom nivou. Radimo bez odmora na pronalaženju novih terapija. Imamo neke kliničke studije za kolorektalni kancer, za kancer jajnika, pluća, dojke. Nadamo se da ćemo uskoro ponuditi nove terapije. Ali, Kuba nikada neće promovisati ove terapije dok ne prođemo sva istraživanja, vidimo da daju rezultate i dok ih ne registrujemo.

Maligne bolesti su teške i smrtonosne, mnogi se hvataju za slamku. Kako ne davati lažnu nadu pacijentima koji imaju najteže bolesti?

Moja zemlja je karatkteristična po tome što zaista daje terapije onim pacijentima kojima one zaista i mogu da pomognu. Na Klinici na kojoj radim svakodnevno dobijamo mnogo medicinske dokumentacije, mnogo je pacijenata iz različitih zemalja, ali tek 10 do 20 odsto pacijenata jesu za neku našu terapiju. To je i etički i medicinski vrlo kompleksna tema, i lekari i struka tu moraju da poštuju sve kodekse.

Mnogi naši pacijenti sami se organizuju i dolaze na Kubu, kako uspostavljaju kontakt sa vašim lekarima?

Interakcija saznanja je ono što je suštinska stvar kako bi pacijenti imali koristi. Nama se javljaju i vaši lekari, dolaze na usavršavanje, ali javljaju se i pacijenti sami, najbolje je preko Ambasade Kube. Kada nam pošalju medicinsku dokumentaciju mi u roku od 72 sata procenjujemo nalaze i šaljemo odgovor da li možemo da pomognemo.

 

Izvor: rts.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*