Kuburović: Tužbe protiv izvršitelja hitno ćemo rešavati

Sva potraživanja koja izvršitelji naplaćuju moraju da budu potvrđena pravosnažnom sudskom presudom i tu nema izuzetaka, a svaka tužba podneta na rad izvršitelja razmatra se po hitnom postupku, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

„Poslednjim izmenama zakona određeno je da je taj postupak hitan i da ima prioritet u odnosu na ostale parnične postupke. O žalbi dužnika odlučuje sud i on može da poništi sve odluke izvršitelja ili da ih preinači, što se i dešavalo, i to ne u malom broju slučajeva“, rekla je ona za „Srpski telegraf“.

Kako je precizirala, u 2015. godini izrečene su 23 kazne, sledeće godine 10, a ove je primljeno 20 zahteva za utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

„Opomene, novčano kažnjavanje, privremena zabrana rada i potpuno razrešenje izvršitelja su kazne koje im se izriču, a bilo je i situacija u kojima smo protiv njih podnosnili i krivične prijave“, objašnjava ona.

Ministarka navodi i da se često dešava da dužnik pokuša da sakrije stvari od izvršitelja, a retko dolazi i do popisivanja imovine trećih lica.

„Stanodavcima predlažemo da prilikom potpisivanja ugovora o zakupu popišu sve stvari u stanu, a građanima da posle svake kupoprodaje izvrše promene u katastru“, rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, treće lice može da istakne da popisana stvar nije dužnikova i da uloži prigovor izvršitelju, ako ga on odbije, upućuje prigovor sudu, dok je treća opcija tužba.

„Važno je napomenuti da izvršitelji naplaćuju samo potraživanja koja su potvrđena pravosnažnom sudskom presudom, a imaju veliku ulogu i kod naplate alimentacije, kao i prilikom ostvarivanja prava na neisplaćene zarade“, ističe Kuburović, zaključivši da se brojevi rešenih predmeta mere – stotinama hiljada.

 

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*