Kuburovićeva sa Melcerom: Unapređeni uslovi boravka u KPZ

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa specijalnim izvestiocem za torturu Saveta za ljudska prava UN Nilsom Melcerom, sa kojim je razgovarala o izvršenju krivičnih sankcija u Srbiji i položaju lica lišenih slobode u kazneno-popravnim zavodima.

Nela Kuburović je istakla da je u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji unapređen položaj lica lišenih slobode i da je došlo do značajnog unapređenja prevencije torture.

To potvrđuju i izveštaji Zaštitnika građana, Nacionalnog preventivnog mehanizma, nadležnog skupštinskog odbora i izjave više od 300 lica na izdržavanju zatvorske kazne, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kuburović je naglasila da su u proteklih nekoliko godina unapređeni infrastrukturni kapaciteti ustanova, a samim tim i uslovi u kojima borave lica lišena slobode.

Podsetila je na poslednji izveštaj Saveta Evrope koji je pokazao da Srbija više nije na poslednjem mestu kada su u pitanju smeštajni kapaciteti u zatvorima, koji sada iznose 106 zatvorenika na 100 mesta, dok je 2012. godine taj odnos bio 156 na 100.

Kuburovićeva je izrazila očekivanje da će se položaj Srbije, kada je naseljenost u zatvorima u pitanju, još više poboljšati u 2018. godini, s obzirom na to da se izgradnja novog zatvora u Pančevu, kapaciteta 500 mesta, približava kraju, kao i da se očekuje početak izgradnje novog zatvora u Kragujevcu.

Ministarka je rekla i da se istovremeno radi na poboljšanju pravnog okvira kojim će se unaprediti zaštita prava lica lišenih slobode.

Specijalni izvestilac UN je naglasio da je Srbija preduzela napore i načinila velike i značajne korake u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

Pohvalio je stanje u KPZ Sremska Mitrovica, koju je delegacija UN obišla, navodeći da je tamo stanje mnogo bolje nego pre nekoliko godina, ali i da ta ustanova i dalje ima problem sa prenaseljenošću.

Melcer je ukazao da prenaseljenost u zatvorima može da se smanji izricanjem većeg broja alternativnih sankcija i odobravanjem većeg broja uslovnog otpusta.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović podsetio je da je Vlada Srbije u maju ove godine usvojila Strategiju za smanjenje preopterećenosti u zavodima, kojom je predviđeno poboljšanje kapaciteta i uslova u kojima borave lica lišenih slobode i dalji razvoj sistema alternativnih sankcija i mera i povereničke službe.

Istakao je i da su zaposleni u zavodima posvećeni ostvarivanju ljudskih prava lica lišenih slobode i sprečavanju torture.

Najavio je da će polovinom sledeće godine početi realizacija Tvining projekta sa EU koji predviđa obuku pripadnika službe za obezbeđenje, zaposlenih u službi za tretman i zdravstvenoj službi u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

 

Izvor: rts.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*