Kulturna saradnja AP Vojvodine i ruske Republike Komi

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić razgovarao je danas u Pokrajinskoj vladi sa ministrom kulture, turizma i arhivskih poslova Republike Komi (Ruska Federacija) Sergejom Vitaljevićem Jemeljanovim i direktorkom Filharmonije Komija Marijom Balmastovom o mogućnostima saradnje u oblasti kulture.

Prema Štatkićevim rečima, jedan od prioriteta međunarodne saradnje resornog sekretarijata je upravo bliže i konkretnije povezivanje sa Ruskom Federacijom, pa samim tim i sa Republikom Komi. Ova ruska republika pokazala se kao dobar partner podržavajući značajne projekte u oblasti obrazovanja, s obzirom na pobratimljene gradove Uht u Republici Komi i Zrenjanin.

„S obzirom na to da je Vojvodina specifična sredina sa brojnim kulturnim sadržajima i institucijama kulture, mogućnosti za saradnju su brojne, kao i spremnost da se ostvari i u oblasti kulture,“ rekao je Štatkić.

Ministar Jemeljanov je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom, pa samim tim i Vojvodinom, naglasivši da će se tokom ove godine u celom Komiju održavati brojni festivalski, operski i baletski nastupi, kao i drugi kulturno umetnički sadržaji, jer je ona kao posebna federalna oblast proglašena njihovom „prestonicom kulture“.

Gosti iz Republike Komi izneli su da se svake godine u novembru u Sanktpetersburgu, kao centralna manifestacija cele Ruske federacije, održava kulturni forum i da je to prilika da se potpiše sporazum o kulturnoj saradnji Republike Komi i AP Vojvodine, kao krovni dokument, koji bi preciznije definisao saradnju institucija iz oba regiona.

Jemeljanov je ovom prilikom dodao da će tokom ove godine folklorni ansambl iz Komija imati nastup u Bugarskoj, kada je prilika da nastupi i u Novom Sadu.

Današnjem sastanku su prisustvovali i savetnik za kulturu u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konamihin, Senka Begin, savetnica predsednika Pokrajinske vlade zadužena za međunarodnu saradnju, Sergej Tamaš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nebojša Drakulić, pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i direktorka Zavoda za kulturu Vojvodine Smiljka Vlajić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*