Kupci ne mogu da plate meso ekološki uzgajane stoke

Analiza „Grinpisa” pokazala da sveže i upakovano meso u nemačkim supermarketima dolazi stoprocentno iz dva najlošija tipa uzgoja životinja

(Foto EPA-EFE/ R. Pena)

Velike polemike u Nemačkoj izazvalo je nedavno istraživanje koje je sprovela organizacija „Grinpis”, a koje pokazuje da većina svežeg mesa na tržištu dolazi iz uzgoja tipa jedan ili dva.

U toj su zemlji veliki lanci supermarketa još 2019. uveli takozvani jedinstveni, dobrovoljni sistem označavanja u stočarstvu, to jest oznake za uzgajališta tipa od jedan do četiri.

Farmeri kažu da bi rado uzgajali stoku na višem nivou kada bi potrošači bili spremni to da plate, a političari usvojili jasna pravila o izgradnji objekata

Prema toj klasifikaciji tip jedan zadovoljava tek minimum zakonskih odredaba gde životinja ima samo osnovne uslove. Tip dva je vrlo sličan, a stoka ima samo nešto više prostora i dodatne opreme. Uzgoj tipa tri osigurava više prostora i mogućnost boravka na svežem vazduhu. Poslednji, četvrti nivo je najbolji i podrazumeva meso ekološki uzgojene stoke.

Kako prenosi „Agroklub”, potrošači najčešće veruju da meso koje se prodaje u mesarama važi za kvalitetnije u odnosu na ono koje se prodaje u velikim sistemima trgovine i koje je već upakovano u ambalažu. Često je upravo zbog toga i skuplje. Ipak, poslednje istraživanje ove organizacije, koje je objavio specijalizovani portal „Supermarket”, pokazalo je da 77 odsto mesnih proizvoda dolazi iz, kako tvrde, najlošijeg tipa uzgoja, pri čemu se ne brine o dobrobiti životinja. U ostala 23 odsto ti proizvodi dolaze iz uzgoja tipa dva.

Kako je objašnjeno, istraživači su uzeli iz mesara u supermarketima i iz frižidera zapakovano meso. Cena svinjskog filea bila je jednaka i iznosila je 7,7 evra po kilogramu, a oba su uzorka dolazila iz istog uzgajališta, onog tipa jedan. Portal navodi da je „Grinpis” već nekoliko puta sprovodio analize o kvalitetu mesa u velikim nemačkim supermarketima, a da je zaključak svaki put bio isti.

Ističe se kako je zabrinjavajuće to što svinjetina u 90 odsto slučajeva dolazi iz uzgoja najlošijeg tipa i da su proizvodi u pakovanju bili boljeg kvaliteta.

Nakon objavljivanja podataka poslednje analize burno su reagovali predstavnici poljoprivrednika.

Nemački portal „Topagrar” upozorio je kako se nemačka „poljoprivreda nezasluženo ocrnjuje” i da više puta ponovljeni izveštaji sugerišu da poljoprivrednici dostavljaju „loše meso” u supermarkete i da bi kupci trebalo da se raspituju da li postoji „dobro meso” tipa tri i četiri.

Kako navode, sve meso proizvedeno u Nemačkoj zadovoljava najviše svetske standarde, ne postoji nešto „dobro” ili „loše”. Ovde se kvalitet meša s načinom uzgoja. Poručuju da bi farmeri rado uzgajali stoku na višem nivou kada bi potrošači bili spremni to da plate, a političari usvojili jasna pravila o izgradnji objekata.

Poznato je da stočari koji žele da se opredele za ekološki način uzgoja moraju da zadovolje izuzetno rigorozne standarde. Potrebno je da se celokupna faza proizvodnje organizuje na sertifikovanom gazdinstvu. Poljoprivredne površine koje se koriste za proizvodnju hrane za životinje takođe moraju da budu sertifikovane.

Pravila ima dosta, a neka od najvažnijih jesu i da u ishrani životinja ne sme da bude sastojaka genetski modifikovanih organizama ili koštanog brašna. Životinje takođe ne smeju da budu tretirane antibioticima i hormonima rasta.

Da li se ovo isplati poljoprivrednicima i mogu li da opstanu na tržištu, to jest koliko realno dobijaju više novca u odnosu na farmere koji pribegavaju konvencionalnoj proizvodnji?

Dojče vele je prošle godine objavio uporednu analizu cena u nemačkim i švajcarskim trgovinama. Podaci Evrostata pokazuju da je meso u Nemačkoj među najjeftinijim u EU, dok ga Švajcarci plaćaju 1,6 odsto skuplje od evropskog proseka. Njihovi sagovornici tvrde i da u ovom slučaju najveći profit ostvaruju trgovci. Kod ekološki uzgojenih životinja upravo su oni ti koji debelo zarađuju. Kako se ističe, prema statistikama organizacije za zaštitu životinja STS, kilogram šunke u Švajcarskoj košta u proseku 23 franka (21 evro), kilogram eko-šunke 51 franak (47 evra). Ipak, napominju da se poljoprivredniku ovo jedva isplati – kad prodaje trgovcima takvo ekološko meso, on dobija samo dva franka više nego za „obično”. Čak će i klanica uzeti tri franka više, a sve ostalo – 23 franka – ubraće trgovina.

Činjenica je i da će švajcarski poljoprivrednici za meso dobiti načelno daleko više nego njihove kolege u Nemačkoj, ali su i njihovi troškovi daleko veći, rekao je tada za Dojče vele Martin Rufer, predsednik švajcarskog udruženja poljoprivrednika. Švajcarcima je zabranjeno da drže veliki broj životinja u štalama. Recimo, objašnjava on, mogu da drže naviše 18.000 koka nosilja, dok ih je na nemačkim farmama u proseku oko 30.000, a ima uzgajivača i sa dvostruko većim brojem živine.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*