Kurc: Ako probiju grčku granicu,biće zaustavljeni na zapadnom Balkanu

EPA-EFE/LISI NIESNER
BEČ –

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da postoji trostruka bezbednosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na zapadnom Balkanu.

„Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani spoljne granice EU. Mi smo u tesnom kontaktu sa prijateljima na Zapadnom Balkanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način sprečavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine“, rekao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

EPA-EFE/LISI NIESNER

Upozorio je da će, ako EU dozvoli izbeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milioni krenuti na put.

Najvažnije je sada, prema njegovim rečima, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti ucene od strane predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Kurc je naglasio da aktuelna situacija nije slučajnost, već svesan, organizovani napad Turske.

„Tim ljudima je data lažna nada. I oni su delimično turskim autobusima prevezeni do granice“, rekao je on, dodajući da je dramatično što Turska zloupotrebljava patnju tih ljudi.

„Ako turski napad bude uspešan, padne grčka granica, to će značiti dalje kretanje tih ljudi, i to vodi ka kraju Evrope bez unutrašnjih granica“, upozorava Kurc.

Apelovao je na Evropljane, koji govore o potrebi zaštite spoljne granice, da ne pokleknu pritiscima Erdogana i pruže podršku Grčkoj jer ona sada čini što su tražili – štite spoljnu granicu EU.

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti, te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj, gde nisu ugroženi.

Grčka planira da migrante deportuje u njihove zemlje

„Grčka planira da migrante koji su posle 1. marta ilegalno ušli na njenu teritoriju deportuje u njihove matične države, a do tada će biti prebačeni u grad Seres na severu zemlje“, izjavio je grčki ministar za migracije Notis Mitarači.

On je rekao da će migranti koji su ušli u zemlju pre 1. januara 2019. godine u narednim danima sa grčkih ostrva biti prebačeni na kopno, penosi Rojters.

Grčka je 1. marta saopštila da u narednih mesec dana neće primati zahteve za azil, nakon što su hiljade migranata pohrlile iz Turske ka granici te zemlje u pokušaju da pređu u Evropsku uniju.

Ankara je prošle nedelje saopštila da više neće sprečavati odlazak migranata u Evropu, nakon što su u vazdušnom napadu u Siriji poginula 33 turska vojnika.

Evropska unija i Grčka optužuju Tursku da namerno podstiče migrante da pređu granicu kako bi izvršila pritisak na Brisel da Ankari pruži veću finansijsku pomoć, kao podršku njenim geopolitičkim ciljevima u sirijskom konfliktu.

Turska je inače optužila Grčku da je na zajedničkoj granici ubila jednog migranta i povredila petoro, što Grčka snažno negira.

Grčka, s druge strane, optužuje tursku policiju da su koristili suzavac kako bi pomogli migrantima da ilegalno pređu na teritoriju EU.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*