Kurti: Kosovske bezbednosne snage su nastavak OVK

(Foto Kosovo onlajn/printskrin)

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da su kosovske bezbednosne snage nastavak takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi prištinski Reporteri.„Vi ste vojnici istorijskog naroda i veličina jednog naroda meri se našom istorijom. Naš narod je veliki, to je slavan narod sa istorijom. Vi ste nastavak Oslobodilacke vojske Kosova”, rekao je Kurti na obeležavanju „Dana snaga” u kasarni u Prištini, javlja Tanjug.

Predsednica privremenih prištinskih institucija i vrhovni komandant KBS, Vjosa Osmani, uručila je predsedničke medalje vojnicima koji su, kako se tvrdi, pokazali visoke rezultate u obrazovanju, vojnoj obuci i dostojnom predstavljanju KBS.

Komandant KSB general-pukovnik Rahman Rama može da bude smenjen zbog neslaganja sa ministrom odbrane Armendom Mehajem, piše Gazeta ekspres, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Kako navodi taj medij, kritična tačka je dostignuta 18. septembra, dve noći pre akcije kosovske policije na uspostavljanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom, kada je Mehaj naredio KSU da četiri vojna oklopna vozila „M1117 ASV“ ofarba u plavo, uz obrazloženje da će biti korišćeni kao podrška policijskim akcijama na severu Kosova.

Rama je, po pisanju Gazete ekspres, taj zahtev odbio uz obrazloženje da je nezakonit.

Od dobro obaveštenih izvora u Kosovskim bezbednosnim snagama „Albanian post“ je saznao da je procedura za Ramino razrešenje počela pre dva meseca.

Naime Rama je kategorički je odbio pomenuti zahtev Mehaja, jer je u sporazumu sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država jasno naznačeno da je KBS krajnji korisnik bilo koje vojne opreme dodeljene na ime pomoći Ministarstvu odbrane.

Takođe je i zahtev koji ministar Mehaj uputio Ambasadi SAD na Kosovu, za dozvolu korišćenja oklopnih vozila u policijskoj akciji, odbijen, piše Gazeta ekspres.

Nakon odbijanja od Amerikanaca, ministar Mehaj je uputio zahtev za korišćenje šest oklopnih vozila „Otokar Kobra“, koja su dobijena od Turske, sa istom odredbom da je krajnji korisnik KBS.

I ovaj zahtev, podnet u formi naređenja, Rama je pozivajući se na sporazum odbio, što je dovelo do ozbiljnog narušavanja odnosa između komandanta KBS i ministra odbrane, i zbog čega je pokrenut postupak za Ramino razrešenje.

„Albanian post“ saznaje da su glavni kandidati za mesto komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga generalni inspektor KBS general-major Baškim Jašari i general-major Gzim Hazroli pozvani bez obrazloženja u kom svojstvu, kao svedoci ili osumnjičeni u Specijalni sud.

Iz izvora u Kosovskim bezbednosnim snagama, saznaje se da će Hazroli najverovatnije biti potvrđen za komandanta KSB, jer Jašari možda neće dobiti odobrenje od SAD ili predsednice Vjose Osmani.

Kako „Albanijan post“ saznaje Rama je Mehajevo naređenje odbio jer sporazum sa Vladom SAD predviđa da se oprema dodeljena KBS ne može koristiti, otuđiti ili prodati bez njenog odobrenja.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*