Kusturica: Svijet spektakla produžena ruka religioznosti

Srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je danas u Drvengradu, gdje se održava „Pozorišni Kustendorf“, da je uvijek zaveden svijetom spektakla koji predstavlja produženu ruku religioznosti i da sve više vjeruje da se Bog može tražiti u kulturi.

Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Kusturica je bio moderator u panel-diskusiji o „Pozorištu u društvu spektakla“, koja je održana u okviru Jesenjeg festivala pozorišta.

Panel-diskusija je zapravo razgovor o knjizi Krisa Hedžisa „Imperija iluzija-kraj pismenosti i trijumf spektakla“ koja govori o aspektima američkog društva na zanimljiv način koji danas više odgovara čitalačkoj publici od naučnih teza.

Kusturica je rekao da je novinarima da je ovo vrijeme potpuno neopagansko, a da je čitanje misli, telepatija, bila privilegija vremena kada je država bila dio društvenog tabua.

– Vrijeme u kojem živimo je potpuno neopagansko i na najvećem dijelu naše planete je ofirano i potpuno otvoreno, ono je u opoziciji sa tom skrivenom ljudskom potrebom za intimom. Sve je na prodaju i sve je uokvireno na perfekciji slike koja nas je odvojila od hoda ka Svetom Trojstvu, nego nas je same uputula na moguću slavu – istakao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, dioba tog prostora u fiktivnom svijetu postala je trka za komadom slave i slike koja, nažalost, postaje dio propagande.

Kusturica je dodao da je u suprotnosti sa tom idejom jedino vjera u apostolsko hrišćanstvo koje, između ostalog, postavlja onostrane ljudske vrijednosti, koje su davno ispisane krvlju i patnjom takvog hrišćanstva.

On je istakao da je uvijek zaveden svijetom spektakla koji predstavlja produženu ruku religioznosti.

– Kako vrijeme odmiče sve više vjerujem da se Bog može tražiti u kulturi, da je skriven u hemiji koju čovjek luči u trenutku kad se sudara sa predstavom, sa uzvišenim filmom i sportskim događajem – istakao je Kusturica.

Osnivač „Kustendorfa“ smatra da u ljudskoj podsvijesti postoje slojevi koji su kroz vijekove pretvarali čovjeka u jedno biće i koje, pored svojih egzistencijalnih problema, uvijek ima vremena da reaguje na ono što se danas pogrdno zove spektaklom i što ga dovodi do katarze.

Panel-diskusija održana je u okviru Jesenjeg festivala pozorišta „Kustendorf“ u amfiteatru „Noam Čomski“ u Drvengradu.

U panel-diskusiji, kojom je moderirao Kusturica, učestvovali su književnik Milan Ružić, Milorad Vučelić i pozorišni reditelji Mladen Materić i Milan Nešković.

Četvrti Jesenji pozorišni festival „Kustendorf“ završava se večeras dodjelom nagrada.

izvor RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*