Kvalitet projekata najvažniji kriterijum

U oblasti projektne podrške ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja,važna su dva elementa – strogo poštovanje zakonske procedure apliciranja, koje se podrazumeva samo po sebi, i kvalitet projekata koji jeste i biće glavni kriterijum za podršku, rekao je danas učesnicima savetovanja „Procedure učešća na konkursima i priprema kvalitetnih projekata iz oblasti javnog informisanja“, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić.


Na skupu održanom u prepunoj sali Pokrajinske skupštine, Štatkić je dodao da je kvalitet projekata u domenu kreativnog i inovativnog i da, i u sferi javnog informisanja, zahteva promišljen koncept odnosno ideju koja, opet, treba da ima originalnost „i u onom što smo izgovorili, i u onom što napisali“.

„Savremeni svet je duboko zagazio u tokove strogo kontrolisane istine i zato je sfera informisanja u konceptu razvijenog društvenog okruženja, veoma osetljiva na pitanja traganja za temom, koja će imati aktuelnost, životnost, stvarnost, lepotu i, najzad, istinu kao vrhunski kriterijum“, zaključio je pokrajinski sekretar.

Prema rečima pomoćnika srekretara Đorđa Vukmirovića, osnovna svrha ovog savetovanja jeste da već u narednom ciklusu konkursa za podršku medijima ostvarivanje javnog interesa svih građana bude glavno utemeljenje njihovih projekata, bez obzira da li se oni odnose na lokalni, regionalni ili pokrajinski nivo.

„Gotovo 98 odsto sistema javnog informisanja u Vojvodini čine mediji čiji osnivači su privatna lica ili organizacije civilnog sektora, a smisao konkursnog sufinansiranja od strane države jeste da se javni interes, dakle interes svih građana, ostvari i u medijskim sadržajima koje oni proizvode. Zato Pokrajinski sekretarijat i finansira samo njihove projekte koji to obezbeđuju i taj kriterijum se sigurno neće menjati“, dodao je Vukmirović.

Na savetovanju su učestvovali predstavnici više od 80 medija iz cele Vojvodine, a o propisima i proceduri konkursnog sufinansiranja, odnosno o principima pripreme kvalitetnih projekata, govorili su stručni saradnici Pokrajinskog sekretarijata mr Dragan Traparić i Ljiljana Ćumura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*