Lašet: Evropol da postane evropski Ef-Bi-Aj za sajber-kriminal

(Foto EPA-EFE/Clemens Bilan)

BRISEL – Kandidat za naslednika Angele Merkel na mestu nemačkog kancelara Armin Lašet pozvao je da se Evropol pretvori u „evropski Ef-Bi-Aj” za borbu protiv sajber-kriminala.

On je to napisao u autorskom tekstu za Handelsblat ističući da dobro čuvana država mora da bude sposobna da se brani u digitalnom svetu, prenosi briselski Politiko.

„Moramo da stvorimo evropske prilike za odbranu od sajber napada i pretvorimo sajber sektor Evropola u Evropski Ef-Bi-Aj. To će omogućiti Evropi da reaguje na digitalne pretnje koje su često preteče analognih zločina”, rekao je Lašet.

Takođe, on smatra i da treba dase napravi zajednička spoljna strategija za borbu protiv klimatskih promena, kako bi se na najmanju meru smanjio rizik po populaciju nastao klimatskim promenama.

Lašet koji bi danas popodne trebalo da se sastane sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao je da je potrebna snažnija bezbednosna unija koju bi predvodili nemačka i Francuska.

„Francuski predsednik već je pokazao jaku volju da se revolucionarno obnovi jaka Evropa, a sada je vreme da zajedno krenemo ovim putem”, rekao je Lašet i dodao da je potrebno stvoriti EU koja će biti samopouzdan i nezavisan činilac u svetu sposoban da samostalno deluje.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*