Lekarka porodila ženu na letu za Ugandu, devojčica dobila ime po njoj

Izvor: JIM WATSON/AFP (ilustracija)

Prisebnost lekarke iz Toronta, Aiše Katib, koja za sebe tvrdi da dobro funkcioniše pod pritiskom, bila je na iskušenju kada je usred interkontinentalnog leta u avionu Qatar Airwaysa čula poziv stjuardese koja je pitala ima li u kabini lekara, prenose mediji.

Avion je 7. decembra poleteo iz katarske Dohe prema ugandskom gradu Entebeu, gde je dr Katib putovala na odmor, piše BBC.

„Otprilike sat vremena nakon poletanja, stjuardesa je putem zvučnika pitala ima li lekara ili medicinskog osoblja u avionu“, ispričala je dr Katib u petak za CTV News Toronto.

Katib, docentkinja na Odeljenju za porodičnu medicinu Univerziteta u Torontu, spremno se javila, pa su je poslali u zadnji deo aviona, gde je mlada žena bila usred trudova.

Mlada migrantkinja iz Ugande putovala je kući iz Saudijske Arabije, gde je trebalo da se rodi njeno prvo dete, ali devojčica je odlučila na svet doći ranije nego što je predviđeno, u 35. nedelji trudnoće.

Zahvaljujući pomoći, dr Katib rođena je zdrava devojčica i po lekarki je dobila ime Aiša, kome je pridodato i Miracle (čudo).

„Kad sam stigla do zadnjeg dela kabine aviona i ugledala gomilu ljudi okupljenih oko nekoga ko je trebao pomoć, najpre sam pomislila da je reč o srčanom udaru ili sličnoj situaciji. Ali, kad sam se približila, ugledala sam ženu koja je upravo rađala“, rekla je dr Katib.

Miracle Aiša i njena majka imale su taj dan veliku sreću. Naime, osim dr Katib u avionu se zateklo još dvoje medicinskih radnika – medicinska sestra i pedijatar iz Lekara bez granica (MSF).

„Čim je dete rođeno, snažno je zaplakalo. Devojčica je bila stabilno, a i njena majka. Potom sam je predala pedijatru, koji je obavio detaljniji pregled novorođenčeta“, kazala je Katib, koja je čestitala majci i rekla joj da je rodila zdravu devojčicu. Potom se prolomio aplauz u kabini aviona“.

„Ali, najveće je iznenađenje usledilo kad sam shvatila da će majka devojčicu nazvati po meni. To me je ganulo, pa sam svojoj tek rođenoj imenjakinji odlučila da poklonim zlatni lančić s imenom Aiša ispisanim na arapskom koji sam nosila oko vrata. Pomislila sam kako će Miracle Aiša imati malu uspomenu na lekarku, koja je pomogla doneti je na svet na visini od 10.500 metara, dok je avion nadletao Nil“.

„Majka i beba bile su u dovoljno dobroj formi da su mogle nastaviti let. Osoblje ih je premestilo u odeljenje prve klase, gde smo ih nadzirali preostalih pet sati do završetka leta“, rekla je lekarka.

Porođaj na visini od 10.500 metara dogodio se 7. decembra, ali dr Katib je bila prezauzeta poslom i lečenjem pacijenata zaraženih kovidom u Torontu, pa je fotografije na društvenim mrežama podelila tek ove nedelje.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*