Lideri opozicije u Crnoj Gori predstavili pravce buduće vlade: Dogovorili smo se vrlo brzo i jednostavno

epa08637463 Zdravko Krivokapic, University professor and the leader of the pro-Serb alliance 'For the Future of Montenegro' gives a post-election speech at the party headquarters in Podgorica, Montenegro, 30 August 2020 (issued 31 August 2020). Montenegrin opposition groups claimed victory in a tense parliamentary election that could possibly see a change in the course of the small Balkan state. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
PODGORICA –

Lideri tri opozicione koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, predstavili su osnovne pravce buduće, ekspertske vlade, istakavši da im je cilj da uvedu Crnu Goru u EU i preispitivanje pojedinih zakona, uključujući Zakon o slobodi veroispovesti, kao i donošenje zakona o porekli imovine i zakona o lustraciji.

Na pitanje da li je koalicija ova tri saveza gotova stvar, lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić je, gostujući u emisiji na TV Vijesti, rekao da su se oni dogovorili vrlo brzo i jednostavno.

zdravko, krivokapic

„Kad imate jasne principe i jasan cilj, ljudi se lako dogovore. Mi smo se rukovodili glasom naroda, a ne glasom politike“, poručio je Krivokapić.

Upitan da li će biti mandatar, on je rekao da u ovom trenutku ne razmišlja o tome.

„Neka bude najbolji“, rekao je Krivokapić, dodajući da nova vlast ima priliku da napravi sistem koji neće zavisiti od jednog čoveka.

On je naglasio da je opozicija pobedila DPS predsednika Crne Gore Mila Đukanovića „pod njegovim uslovima, na njegovim izborima“.

Krivokapić je rekao da je prva stvar koju će vlada uraditi biti da proda dva automobila „majbah“ i vrati novac građanima.

On je dodao da su već spremni „kriterijumi kvaliteta“ za izbor eksperata članova vlade, o kojima će se, kako je najavio, ostali vrlo brzo saglasiti.

On je najavio da će „već sutra“ poslanik sa liste „Za budućnost Crne Gore“ Nebojša Medojević promeniti svoje protivljenje ekspertskoj vladi.

Krivokapić je dodao da je ruka koju pružaju nacionalnim manjinama istinska i da neće trgovati“, kao što je DPS često trgovao.

Lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić rekao je da ovo nije ni proruska ni prosrpska ni proalbanska, već procrnogorska vlast.

Bečić je naglasio da neće biti promene spoljnopolitičkog kursa i da je nova vlada spremna da sprovede sve reforme.

„Cilj nam je da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju“, poručio je Bečić.

On je pozvao sve pristalice koalicija koje su odnele pobedu na izborima u Crnoj Gori da ostanu kod kuća i da ne posećuju skupove.

Bečić je ponovio da pripadnici manjinskih naroda treba da budu deo svake vlasti i poručio da nova vlada namerava da radi u skladu sa Ustavom i zakonima.

„Sa tri petine, odnosno 49 poslanika treba da izabere vrhovni državni tužilac. To sad više ne zavisi od DPS-a. Imaju druge partije, matematika pokazuje da se može bez DPS-a“, rekao je Bečić, ističući da je borba protiv kriminala i korupcije sudbonosna za državu.

Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović smatra da nova vlada treba da se ponaša „suprotno od stare“ i upozorava da Crnu Goru čekaju teška jesen i zima u ekonomskom smislu.

„Važno je da je prihvaćen koncept ekspertske vlade“, naglasio je Abazović.

Abazović je rekao da postoji dosta zakona koje treba preispitati, među kojima i Zakon o slobodi veroispovesti.

“ Samo je DPS mogao da bude toliko stupidan i da se veže za jedan zakon, iako je govoreno da ima norme koje su problematične. Treba Zakon o slobodi veroispovesti da bude isti za sve verske zajednice i da se dovedu u istu ravan i da pravila budu ista za sve“, rekao je Abazović.

On je dodao da su dva zakona koje treba odmah doneti zakon o porekli imovine i zakon o lustraciji.

„Već su spremni. Oni koji ne mogu da dokažu imovinu, moraće da idu pred nadležne organe. U Crnoj Gori maloj ne znamo kako neko vozi ‘ferari’ ili auto od 100.000 evra. I ove ‘majbahe’ neće imati ko da kupi. Bahaćenja kao u Crnoj Gori nema nigde. Gruevski je pao zbog blindiranog vozila i načina na koji je kupljen. Naši funkcioneri se neće ponašati na taj način“, rekao je Abazović.

On je ponovio da je Đukanović od nedelje uveče „nebitna ličnost“, što je, kako je naveo, mnogo dobro za Crnu Goru.

„Moguće da će pokušati neke opstrukcije. Bilo bi dobro da posle formiranja vlade, Đukanović posle par meseci podnese ostavku i raspišemo predsedničke izbore“, rekao je Abazović.

On je dodao da je opozicija pobedila nekoga ko se smatrao nepobedivim i vratila suverinitet građanima.

„Pitam moje Ulcinjane i Albance koliko je vas otišlo zbog prosrpske opozicije, a koliko zbog politike DPS-a. Čekaju nas ekonomski izazovi, pozivam vrh DPS-a da ne pokušavaju na incidentima da gurnu Crnu Goru u ponor“, rekao je Abazović.

On je dodao da nema potreba za podizanje tenzija, ocenivši da to jedino odgovara odlazećem režimu.

Abazović je ponovio da je u Pljevljima „vidio rukopis policije“ i optužio je za incidente u tom gradu.

Osvrnuo se i na pregovore Beograda i Prištine, navodeći da navija da dve strane nađu najbolje rešenje za njih i, kako je dodao, „sve nas“.

Dinoša:Da sam lider DPS, ti bi mi bio premijer

Ambasador Crne Gore na tzv. Kosovu Ferhat Dinoša “prijateljski” je upozorio lidera koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića da mu mnogi ne bi oprostili ulazak u koaliciju sa, kako kaže, “snagama kojima je Ravna gora milija od Crne Gore”.

Ako to učini, Dinoša Abazovićuu poručuje da bi ga “blagosiljao njihov politički lider u popovskoj odori (mitropolit Amfilohije) koji je anatemisao (Mila) Đukanovića kada je priznao Kosovo, ali bi te“, upozorava, „Dante bacio u 9. krug” pakla.

“S tvojim potencijalnim partnerima iz Demokratskog fronta, Crna Gora bi nestajala. Polako, ali sigurno”, naveo je Dinoša u pismu Abazoviću I dodao:

“Kucnula ti je ura da spašavaš Crnu Goru”.

U pismu u kojem se Abazoviću obraća kao, kako kaže, stari prijatelj njegovog pokojnog oca sa “dragi Dritane” i bez persiranja, Dinoša kaže lideru URA da njegov stranka „determiniše budući sastav Vlade Crne Gore, ali i odbranu ili potiranje nezavisne Crne Gore”.

Upozorava Abazovića da bi mogao sutra da postane “građanski političar”, ali samo ako, kako kaže, odustane od namere da “dil pravi sa svojim najvećim političkim protivnikom”.

“Kada bi ti danas otišao u savez s protivnicima nezavisne Crne Gore, preselio bi se u strune gusala. Slavili bi te, jednokratno, tvoji potencijalni šefovi, u novoj vladi Crne Gore. Oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore i koji su štrajkovali glađu kada je Crna Gora priznala nezavisno Kosovo”, navodi je Dinoša i dodaje:

“Zato, nemoj tamo, ljudski te molim”, jer se “Crna Gora ne može sačuvati bez Mila Đukanovića”.

Upozorava Abazovića i da bi, ako ostane pri svojoj nameri, mogao da, kako kaže, “nestane na prvoj krivini njihovog nacionalističkog pro srpsko-ruskog pohoda na suverenu Crnu Goru”.

Upućujući ga da proevropsku vladu stvara sa onima koji su stvorili Crnu Goru, Dinoša poručuje da bi mu, da je lider DPS-a, Abazović bio premijer.

Ali pre toga, savetuje Abazoviću, da ga pozove na ručak.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*