Liturgija pomirenja 19. maja, služe Porfirije i arhiepiskop Stefan

Izvor: RTV (Dejan Valek)
BEOGRAD/SKOPLJE –

Srpska pravoslavna crkva na svom sajtu i zvanično je najavila da će 19. maja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiti liturgiju pomirenja, „čime će se vaspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve“ u skladu sa odlukom Sabora SPC.

Liturgija će početi u devet sati, a sasluživaće svi arhijereji obe crkve.

Srpska pravoslavna crkva poziva, kako je navedeno, verni narod prestonog Beograda da uzme molitveno učešće u ovom jedinstvenom i radosnom događaju.

„Kako je lepo i krasno kad sva braća žive zajedno! Psalam 133“, navodi se na sajtu SPC.

Sutra sednica Sinoda MPC-OA

Mitropolit MPC-OA Pimen pozvao je na uzdržanost od komentara odluke SPC o obnovi kanonskog jedinstva do sutrašnje koordinacione sednice Sinoda Makedonske pravoslavne crkve na kojoj se očekuje razmatranje ove odluke.

Mitropolit je za Dojče vele na makedonskom jeziku rekao da će na sutrašnjoj sednici Sinoda biti podeljene i razjašnjene sve dostupne informacije.

Za ono što ne bude jasno, Komisija će tražiti pojašnjenja od SPC, rekao je mitropolit.

„Ovi dani nam sigurno nisu dati za međusobne optužbe, lov na veštice i nepotrebne svađe, već za zahvaljivanje Bogu što se vratilo kanonsko jedinstvo sa pravoslavnim svetom i molimo Svetu Trojicu za mudrost pre nego što se odluči za naredne korake“, rekao je mitropolit Pimen.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*