Lokalna samouprava ima osposobljena pravna lica za zaštitu građana u vanrednim situacijama

Na sednici Štaba za vanredne situacije grada Sombora, kojim je predsedavala gradonačelnica grada Sombora, ujedno i komandant Štaba Dušanka Golubović, bilo je reči o izmenama u članstvu Štaba, Odluci o osposobljenim pravnim licima za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama, stanju sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji grada i pripremama za predstojeći zimski period.

U skladu sa Uredbom o sastavu i načinu rada štabova za vanredne situacije članovi somborskog Štaba su i načelnik Centra Ministarstva odbrane u Somboru, te direktor Veterinarskog specijalističkog instituta dr Petar Milović, konstatovano je na sastanku Štaba.

U sklopu druge tačke dnevnog reda, Ivan Gligorić, mlađi savetnik za poslove vanrednih situacija i odbrane, je govorio o obavezi lokalne samouprave da za delovanje u vanrednim situacijama mora da ima osposobljena pravna lica koja će vršiti zaštitu i spasavanje građana.

Grad Sombor ima osposobljena prava lica za takvo delovanje, konstatovano je, a to su privredna društva i pravna lica koja obavljaju komunalnu, građevinsku, urbanističku, zdravstvenu, socijalnu, veterinarsku, prehrambenu i druge delatnosti, odnosno ona javna preduzeća i ustanove koje je Gradsko veće odredilo na 66. sednici.

O stanju sistema za uzbunjivanje govorio je Predrag Rakonjac, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Somboru, koji je ukazao i na značaj pravovremene informacije u vanrednim okolnostima i lancu odgovornosti.

Rakonjac je pohvalio JKP „Zelenilo“ koje je imalo 21 intervenciju tokom i nakon olujnog vetra, 29. oktobra 2017. godine.

U okviru poslednje tačke, rečeno je da su pripremne aktivnosti za predstojeću zimsku sezonu uglavnom obavljene, te da će JKP „Zelenilo“ za nekoliko dana imati i uobičajenu smotru mehanizacije za obavljanje zimske službe. Dogovoreno je da se sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica održi sastanak na kojem bi se preciziralo sa kojom tehnikom sela raspolažu i šta je najneophodnije da bi zimska služba na adekvatan način funkcionisala i u selima.

Na sastanku Štaba, održanom 30. oktobra, zaključeno je i da sve pripreme za predstojeći zimski period moraju biti obavljene do 15. novembra 2017. godine.

 

Izvor: sombor.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*