Lončar: U Srbiji trenutno 106 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je u Srbiji trenutno 106 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, od kojih je pet na bolničkom lečenju.

Lončar: U Srbiji trenutno 106 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona 1

On je naveo da je osnovan tim koji kontroliše da li se krše mere, odnosno da li se organizuju okupljanja koja mogu da izazovu širenje virusa i istakao da je u poslednja 24 časa obavljeno više od 296 kontrola, a podneto je i devet prekršajnih prijava.

Prema njegovim rečima, većinom se radi o ugostiteljskim objektima.

„Još jednom apelujem na sve i upozoravam da organizuju samo ono što je u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama jer nećemo imati tolerancije. Najvažnije nam je zdravlje ljudi i da se virus ne širi”, istakao je Lončar.

Lončar se, u Klubu poslanika, sastao sa zdravstvenim radnicima crvenih zona kovid bolnica Kliničko-bolničkog centra (KBC) Bežanijska kosa, Opšte bolnice Mladenovac, Instituta za ortopediju Banjica, Vojno-medicinskog centra i Klinike za anesteziologiju.

Lončar je rekao da su ti zdravstveni radnici tokom epidemije korona virusa proveli više vremena u bolnicama, pod skafanderima, nego sa svojim porodicama i u kućama.

„Želim još jednom neizmerno da im zahvalim i da se nadamo da ćemo se svi pridržavati mera i da će oni imati što manje posla”, rekao je Lončar.

Šef prijemne trijažne ambulante u KBC Bežanijska kosa Aleksandra Petrović rekla je da je najteže bilo na početku epidemije, prvi pregledi kojih je bilo puno, i do 200 pregleda dnevno, strah pacijenata, borba za njihovo zdravlje i živote.

„Danas je lakše, lakše se diše, ali to još traje, još je broj pregleda značajan, ali se nadamo da će sve mere dati efekta i da će da bude sve manje i manje”, rekla je Petrović.

Glavna sestra Vojne bolnice Karaburma Daliborka Radišić rekla je da je ova bolnica u kovid sistemu skoro šest meseci, da su za to vreme imali više od 800 pacijenata.

Ona je apelovala na građane da se pridržavaju mera prevencije, da vode računa kako o sebi i svojim ukućanima, tako i o svima drugima, jer će samim tim i zdravstveni radnici imati manje posla i pacijenata.

„Sada je manji broj pacijenata i nadamo se da će tako i ostati ako se svi budu pridržavali mera”, istakla je ona.

Anesteziolog na Neurohiruškoj klinici dr Igor Lazić rekao je da im je najteže palo odvajanje od porodice.

„Moja supruga je isto u kovid sistemu. Ćerku sam sada prvi put nakon šest meseci preuzeo od svojih roditelja. Nadam se smirivanju situacije, ali moramo da znamo borba i dalje traje”, istakao je Lazić.

Zdravstveni radnici su rekli da su imali svu zaštitnu opremu od samog početka i sve što je bilo potrebno za rad.

 

IZVOR:DANAS

 

FOTO:FoNet/Božana Pavlica

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*