Lukašenko nudi EU: Okončanje migrantske krize za ukidanje sankcija

TALIN/BERLIN –

Ministarka inostranih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obećao Evropskoj uniji da će okončati migracionu krizu u zamenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

„On želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države“, preneo je izjavu ministarke portal ERR, navodi TASS.

Istog dana portparol nemačke vlade Štefen Zajbert poručio je da Nemačka nije priznala Lukašenka kao legitimnog beloruskog predsednika, ali da smatra da su razgovori sa njim neophodni kako bi se obezbedila humanitarna pomoć izbeglicama.

aleksandar, lukasenko, predsednik, belorusije

Izvor: EPA-EFE (Andrei Stasevich/POOL)

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

Lukašenko i Merkel ponovo razgovarali o migrantskoj krizi

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je danas razgovarala sa Lukašenkom, naglasivši potrebu da se dozvoli Ujedinjenim nacijama i Evropskoj komisiji da pruže pomoć migrantima na granici Belorusije sa Poljskom, napisao je njen portparol Štefen Zajbert na Tviteru, a prenosi Rojters.

Kao i u izjavi nakon prvog telefonskog razgovora u ponedeljak portparol kancelarke nije pomenuo Lukašenka kao beloruskog predsednika, nazivajući ga isključivo „gospodinom Lukašenkom“, s obzirom da Nemačka i većina zapadnih zemalja ne priznaju njegovu pobedu na izborima prošlog avgusta.

Predsednik Belorusije razgovarao je u ponedeljak s nemačkom kancelarkom o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici i zahtevu Merkelove da dozvoli humanitarnu pomoć, objavili su beloruski državni mediji.

To je prvi telefonski razgovor Lukašenka sa nekim od zapadnih lidera otkako je prošlog leta nasilno suzbijao masovne proteste nakon predsedničkih izbora na kojima je osvojio šesti mandat.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*