Lukašenko stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekao Vučić

PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je juče  u zvaničnu posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije – naveo je predsednik Srbije na svom zvaničnom instagram profilu „buducnostsrbijeav“, uz fotografije dočeka.

Predsednik Belorusije dočekan je tradicionalno uz pogaču i so.

Dvojica predsednika su položili vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, čime su odali počast stradalima u borbi za oslobodjenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

PREDSEDNISTVO SRBIJE

Dvojicu predsednika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu podignutom u čast sovjetskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju.

Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi preko puta Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

U borbama za oslobodjenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

Na Pozorišnom trgu (Trgu republike) 27. oktobra sahranjena je veća grupa sovjetskih boraca, a do decembra 1944.godine podignuto je 18 velikih i 84 mala spomenika sovjetskim vojnicima.

Osim spomenika na Trgu republike, podignuti su i spomenici na Slaviji, kod Vukovog spomenika, kod Studentskog doma i na Starom sajmištu, a uklonjeni su početkom pedesetih godina kada su posmrtni ostaci stradalih boraca preneti na prostor preko puta Novog groblja.

Spomen-groblje izgrađeno je po ideji arhitekte Branka Bona, dok je park unutar kompleksa projektovao inženjer hortikulture Aleksandar Krstić.

Autor ulazne kamene kapije sa reljefom je vajar Radeta Stanković, dok je skulptura “Crvenoarmejac“, koja se nalazi unutar spomen-groblja, delo vajara Antuna Augustinčića.

Na Spomen-groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Groblje je obnovljeno 2009.godine povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

 

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće u danas i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

Dačić i Makej o odnosima Srbije i Belorusije

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Belorusije Vladimirom Makejem.

Tokom razgovora koji su protekli u srdačnoj atmosferi, konstatovano je da se bilateralni odnosi mogu okarakterisati kao odlični.

Izraženo je veliko zadovoljstvo što se aktuelna poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka Srbiji odvija u godini jubileja, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Belorusije.

Sagovornici su se složili da postoji visok nivo saradnje na političkom, ekonomskom i medjunarodnom planu, kao i u oblasti parlamentarne, vojne i vojno-tehničke saradnje.

Dva ministra su izrazila uverenje da će poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka dati dodatni impuls za njihovo dalje jačanje i razvoj u duhu iskrenog prijateljstva.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je posebno zahvalio beloruskom kolegi na principijelnoj podršci koju Belorusija pruža našoj zemlji po pitanju KiM.

Ministar inostranih poslova Republike Belorusije Vladimir Makej je istakao da Republika Srbija može i u budućnosti da računa na podršku Republike Belorusije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, saopšteno je iz MSP-a.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*