Mađarska traži od EU poštovanje suvereniteta država članica

Mađarska traži od EU poštovanje suvereniteta država članica 1Foto: EPA-EFE/ ARIS OIKONOMOU / POOL

Mađarska je od institucija Evropske unije (EU) zatražila da poštuju suverenitet država članica – pošto je podržala presudu poljskog suda po kojoj su pojedini zakoni Unije nekompatibilni sa Ustavom te države, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America) pozivajući se na britansku agenciju Rojters.

Premijer Viktor Orban potpisao je uredbu mađarske vlade, izjavio je njegov neimenovani predstavnik za medije, pozdravljajući presudu poljskog Ustavnog suda.

Mađarske vlasti su pre dva dana saopštile da je presuda Ustavnog suda Poljske izazvana, kako je ukazano, lošom praksom institucija EU koje su pokušale da oduzmu određene nadležnosti državama članicama koje nikada nisu bile dodeljene Uniji.

„Primat zakona Evropske unije može se primeniti samo u onim oblastima u kojima Unija ima ovlašćenja – okvir za to postavljen je u ugovorima sa njom“, prenosi mađarska novinska agencija jednu od odredbi usvojene uredbe.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (fon der Leyen) izrazila je duboku zabrinutost zbog presude poljskog Ustavnog suda i dodala da EU učiniti sve što je u njenoj moći da obezbedi primat pravnih tekovina Unije.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*