Mađarski kulturni centar „Nepker“ obeležava 150 godina postojanja

Najstariji Mađarski kulturni centar u Vojvodini – „Nepker“, kroz trodnevni program obeležiće 150 godina postajanja. Svečanost povodom jubileja počeće sa svečanom misom u katoličkoj crkvi Svetog Đorđa u petak, 13. aprila, u 16 časova a celebrator će biti Babel Balaž, episkop iz Kaloče. U gradskoj Galeriji otvaranje izložbe fotodokumentacije i ručnih radova je zakazano za 17.15 sati.


Sa početkom u 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra Kula biće upriličena Svečana sednica uz nastup folklornih grupa Centra i pobratimljenog grada Kaloče, nakon čega sledi večera uz muziku Narodnog orkestra u prostorijama Nepkera.

Obeležavanje jubileja se nastavlja u subotu u 11 časova sa promocijom knjige “150. godina MKC Nepkera“, susret domaćih i stranih horova je zakazan u 18 časova, nakon čega će biti organizovano druženje za mlade u Nepkeru.

U nedelju, 15. aprila, sa početkom u 9.30 časova biće Sveta misa u katoličkoj crkvi nakon čega će se položiti venac, kao znak sećanja i poštovanja, na grob Sakači Šandora, osnivača Nepkera. Svečana skupština je zakazana za 14.30 časova, a u 19 sati u sali Kulturnog centra biće prikazana pozorišna prestava, navodi se na zvaničnoj internet stranici Opštine Kula.

Na trodnevnu proslavu najavila je svoj dolazak Judit Pirić Sabo šef odseka državnog sekretarijata za nacionalnu politiku iz Mađarske, Janoš Babić generalni konzul u Subotici, dr. Atila Pinter konzul Mađarske u Beogradu, Ištvan Pastor predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, Jene Hajnal predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, Perica Videkanjić predsednik Opštine Kula i čelnici lokalne samouprave, kulturnih društava, pokrajinski i državni funkcioneri, kao i delegacija iz Kaloče.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*