Makbet iz Italije za kraj Šekspir festivala

Predstava „Makbet“ u režiji Alesandra Sere i izvođenju teatra „Sardenja“ i kompanije „Teatropersona” iz Italije, gostovaće 16. oktobra na sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta, u okviru Šekspir festivala.
d
Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, prvi deo glavnog programa ovog jedinstvenog teatarskog susretanja održan je u vili Stanković u Čortanovcima od 2. do 4. jula, dok će gostovanje „Makbeta“ zapravo zatvoriti festival.

– Publiku očekuje izuzetna predstava, baš po mom ukusu, koja od premijere, 2017, putuje po svetu i u Novi Sad će doći nakon gostovanja u Sankt Peterburgu. Kada je gledate, to kao da je rasklopljen „Makbet” i onda na nov, neverovatno maštovit i uzbuljiv način ponovo sklopljen – najavio je  na konferenciji za novinare osnivač Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević.

„Makbet“, u Serinoj režiji, prožet je zapravo drevnim tradicijama Sardinije, izvodi se na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji, u izvođenju muškog glumačkog ansambla. Ova predstava osvojila je nagradu „Premio Ubu“, kao najbolja italijanska pozorišna produkcija u toj 2017. „Makbet se ne zasniva samo na dijalogu, jer vizuelnost i izraz pokreta igraju pođednako važnu ulogu u celini. To je kompletno umetničko delo Alesandra Sere koje gledaocu nudi veličanstvene vizije od kojih zastaje dah”, navodi finska kritičarka Ani Sari.

I Ana Bandetini u listu „Republika“ piše da je „veoma zanimljiva Serina režija koja pretače Šekspirovu tragediju u sardinijsku tragediju, stvarajući ikonografiju inspirisanu tradicijom Sardinije. Iznad svega je zanimljiva jer nije u pitanju predstava kojoj je namera podrivanje Šekspira. Naprotiv, rigorozna je i poštuje original. Režija nas podseća na izvesna drevna osećanja, neku vrstu iskonske prirode Zla, sugestivno i vizuelno“. U predstavi igraju: Alesandro Bucota, Đovani Karoni, Feliče Montervinu, Andrea Bartolomeo, Fluvio Akolji, Stefano Mereu, Mauricio Đordo i Andrea Karoni. Osim režije, Alesandro Sera potpisuje i scenografiju, svetlo i kostime.

Međunarodnu reputaciju reditelju ove predstave donelo je „moćno fizičko pozorište“ koje je osmislio. Alesandro Sera se sa pozorištem upoznao u mladosti, adaptirajući kinematografska dela Ingmara Bergmana za pozorišne predstave. Njegove studije glume započele su najpre kroz telesne radnje i vokalne vibracije Grotovskog, da bi kasnije proučavao objektivne zakone telesnog kretanja na sceni kako su ih zamislili Mejerhold i Dekru. Glumačku trupu „Teatropersona“ Sera je osnovao 1999. i sa njom počeo da postavlja svoje pozorišne radove. Poslednjih godina njegova istraživanja na pozornici usmerila su se i razvila u stvaranje „trilogije tišine“, gde se dramaturgija vežba kao istinsko „objašnjenje atmosfere“ iz književnih dela Samjuela Beketa, Bruna Šulca, Marsela Prusta…


Kralja Škotske dobiće i SNP

Scene Srpskog narodnog pozorišta su od početka „Šekspir festivala” njegova druga kuća, utočište kada je vreme loše, pa se ne može igrati na otvorenom, u vili Stanković u Čortanovcima, ili kada su produkcije takve da naprosto izuskuju zatvoreni prostor. Saradnja festivala i najstarijeg našeg profesionalnog teatra će sada biti podignuta na viši nivo, ne samo kroz formalni sporazum, već pre svega kroz zajedničku produkciju. Naime, kako je najavio upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić, postognut je dogovor o trojnoj koprodukciji između SNP-a, „Šekspir festivala” i Beogradskog dramskog pozorišta o realizaciji upravo „Makbeta”, u rediteljskom viđenju Nikite Milivojevića.


Realizaciju Šekspir festivala i unutar njega gostovanja Sarijevog „Makbeta” pomogli su Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

– Ponos je kada na ovako visokom nivou spojite instituciju, državni organ i jednu manifestaciju ovakvog tipa. To je potvrda činjenice da smo svi zajedno, ne samo deklarativno, snažno ujedinjeni kada je u pitanju kultura, kada je u pitanju razvoj te kulture, kada je u pitanju kvalitet kao standard koji postavljamo, uprkos svim izazovima s kojima se kultura u ovo pandemijsko vreme suočava – reči su pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*