Makron nudi Balkanu, umesto članstva u EU, specijalno partnerstvo?

Foto: AP

Francuska je pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi privilegovano specijalno partnerstvo, prenose „Nezavisne“.

Prema ovom predlogu, kako se navodi, zemljama zapadnog Balkana bili bi ponuđeni finansijska pomoć, posebni aranžmani za pristup evropskim tržištima i druge pogodnosti u zamenu za „tiho odustajanje“ od punopravnog članstva.

 

Foto: AP

Kako prenose Nezavisne, Francuska se nalazi pod pritiskom evropskih partnera da na evropskom samitu u martu iduće godine odstupi od svog tvrdokornog stava i odobri Severnoj Makedoniji i Albaniji počinjanje pregovora, a da se svi preostali problemi onda rešavaju tokom otvaranja pretpristupnih pregovora.

Zato su izbori u Severnoj Makedoniji zakazani za april, da bi se videlo hoće li EU, ipak, u martu odobriti nastavak pretpristupnog procesa.

Na martovskom samitu bi, takođe, trebalo da bude reči i o BiH, pod uslovom da se do tada formira vlast i počnu konkretni koraci na implementaciji preporuka Evropske komisije, koje su izrečene u Mišljenju o kandidaturi BiH i Analitičkom izveštaju iz maja ove godine, prenosi taj list.

Podseća se i da je sličnu ponudu Nemačka pre desetak godina ponudila Turskoj, obećavajući joj „privilegovano partnerstvo“ umesto članstva, ali i to je tada shvaćeno kao elegantan način odustajanja od primanja Turske u EU.

Inače, evropski mediji puni su kritika prema Francuskoj, optužujući je da odustajanjem od proširenja zapadni Balkan gura u ruke Rusije, Turske i Kine.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*