Makron se odriče predsedničke penzije od 6.000 evra

Foto: AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron, čiji su planovi za reformu penzionog sistema naišli na žestok otpor javnosti, odreći će se posebne predsedničke penzije nakon što se povuče sa funkcije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Foto: AFP

 

Prema zakonu iz 1955. godine, predsednici Francuske imaju pravo na penziju od oko 6.000 evra mesečno pre oporezivanja čim napuste funkciju.
„Makron će se odreći tih prava na penziju i izmeniće predsednički sistem kako bi ga uskladio sa širim penzionim sistemom Francuske“, navodi se u saopštenju, čime je potvrđeno ranije pisanje lista „Le parizijen“.
Četrdesetdvogodišnji Makron imaće još puno godina do penzije kada napusti poziciju predsednika, čak i ako bude služio dva puna petogodišnja mandata.
„Presednik Republike prikloniće se univerzalnom sistemu bodovanja koji je planiran za sve Francuze. Ovde se radi o koherentnosti i davanju primera“, navodi se u saopštenju.
Dvosedmični masovni štrajk radnika u saobraćaju, koji protestuju zbog reforme penzionog sistema, praktično je blokirao železnički saobraćaj u zemlji.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*