Makron u prvoj poseti Hrvatskoj, ugovor o prodaji aviona vredan milijardu evra

Emanuel Makron (Foto AP – L.M.)

PARIZ– Francuski predsednik Emanuel Makron boraviće danas i sutra u prvoj poseti Hrvatskoj gde će potvrditi prodaju aviona Rafal i potpisati strateško partnerstvo.

Kako su ranije preneli francuski mediji pozivajući se na izvore Jelisejske palate, Makron će biti prvi predsednik Francuske koji će posetiti Hrvatsku od njene nezavisnosti.

Hrvatska je u maju, u cilju modernizacije svog vojnog vazduhoplovstva, najavila kupovinu 12 aviona Rafal francuskog proizvođača Daso avijasion.

Ugovor je vredan oko milijardu evra i to je najveća hrvatska narudžbina oružja od njene nezavisnosti posle raspada bivše Jugoslavije, dodali su francuski mediji, prenosi Beta.

Agencija Hina prenela je da Makron stiže uveče i da će sutra razgovarati sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska i Mađarska su dve zemlje Evropske unije, koje Makron još nije posetio od početka svog petogodišnjeg predsedničkog mandata započetog u maju 2017. godine.

Makron će posle Hrvatske boraviti u Italiji gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Jelisejska palata je navela da je cilj te mini evropske turneje priprema francuskog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje prvog januara 2022. godine, a u Francuskoj su naredne godine predviđeni i predsednički izbori.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*