Maksimalni iznos na čeku se neće menjati

Iako je prošlo više od deset godina od poslednje promene limita na čeku, kada je „donja crta“ sa 150, podignuta na 200 dinara, a iznos povećan sa tri na pet hiljada dinara, banke u Srbiji nemaju nameru da promene maksimalan iznos na čeku od 5.000 dinara.

Namera Narodne banke Srbije (NBS) kao i bankarskog sektora u zemlji je da se ček pošalje u prošlost te da se poveća plaćanje karticama, što potvrđuju podaci da je iz godine u godinu sve manje onih koji ispisuju nekada jedno od najpopularnijh „platnih kartona“, prenosi RTV.

Od nekadašnjih zemalja SFRJ, praksu limitiranih čekova, po kojima banke garantuju isplatu, nastavila je jedino Srbija, dok su banke u svim bivšim republikama prestale da izdaju garantovane čekove.

„Za sada nema nikakvih nagoveštaja ni inicijativa sa strane banaka za izmenu važećih limita“, kažu za Tanjug u Udruženju banaka Srbije (UBS), koje propisuje visinu iznosa po jednom čeku.

Kako prenosi RTV, maksimalni iznos pojedinačnog čeka za isplatu u gotovini kod drugih banaka i pošta i dalje će iznositi 3.000 dinara, dodaju u UBS.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*