Mala galerija ULUPUDS:Postavka Stojana Milanova „Komad drveta,par boja i još ponešto“ od 6-18.9.2021.

Suočeni sa izazovima postindustrijskog, potrošackog doba u kojem uveliko živimo, svi se ponekad zapitamo – da li su nam sve te stvari zaista potrebne?

Verujem da se većini nas, kao odgovor na ovu temu, javlja spoznaja da nas naprave i metode, kojima preko mere nastojimo da pribavimo udobnost , sigurnost i zadovoljimo taštinu, koštaju mnogo više, slobodnog vremena i zdravlja – preduslova za ispunjen život.

Previše predmeta, senzacija i informacija neminovno vodi u prezasićenost, sto ishodi zamračenjem vidika  i udaljavaljem od čovekomernosti. Izreka “Manje je više“ tim pre dobija na aktuelnosti i čini se jedinim putem kojm se može izbeći verzija buducnosti u kojoj bismo bili vrsta koja je sama sebe zatrpala.

Imajuci to na umu, kroz ovu izložbu predstavljam ciklus slika u kojem nastojim da uspostavim i sprovedem principe suzdržavanja od suvišnog, ali na način da to ekonomisanje ne bude na uštrb celovitosti i zaokruženosti slike.

Koristeći drvo kao podlogu, i poštujuci osobenost materijala, teksturu, godove i čvorove, pridodajem mu ulogu slikarske materije i uključujem ga u likovna rešenja.

Crtež kao osnova slike na pojedinim mestima ostavljen je  vidljivim, skala boja i tonova je sužena, a kao delovi likovnog rukopisa, umereno se pojavljuju materijali koji primarno nisu slikarski (metal, pluta, staklo itd.)

Autor:Stojan Milanov

Postavku sačinjava četrnaest radova.

 

Komad drveta,par boja i još ponešto

6-18.9.2021.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*