Mali: Cilj približavanje minimalca minimalnoj potrošačkoj korpi

BEOGRAD –

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je jedan od ciljeva Vlade napredak u približavanju minimalne cene rada minimalnoj potrošačkoj korpi, kao i da se očekuje da se to postigne 2023. godine.

On je u intervjuu za današnje Večernje novosti rekao da je pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom cenom rada 2017. godine iznosila 62 odsto, dok ove godine iznosi 81,5 odsto.

siniša, mali

Izvor: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Kako je rekao, predlog vlade je da se minimalna cena rada uveća za 9,4 odsto, što je 32.012 dinara mesečno.

Takođe, on je najavio da će neoporezivi deo zarade porasti sa 18.300 na 19.300 i da će se doprinosi za PIO smanjiti za 0,5 odsto.

Mali je rekao i da će penzije rasti više od pet odsto, u skladu sa švajcarskom formulom, kao i da će se plate u javnom sektoru značajno povećati.

Promene u stranci donose boljitak svim građanima

Mali je izjavio da je Srpska napredna stranka stožer vladajuće koalicije i glavni nosilac promena u društvu, te da unutarstranačke promene treba da donesu boljitak svim građanima.

On je to rekao, odgovarajući na pitanje da li smatra da ima razloga za radikalne promene u vrhu stranke.

„Osnovna maksima kojom se rukovodimo i na čemu insistira predsednik (Aleksandar) Vučić je javni interes i javno dobro. Sa druge strane svako nosi svoje breme odgovornosti. Ako se delovanjem pojedinca narušava ta osnovna paradigma, da se radi u interesu građana, ja onda jesam za preispitivanje odgovornosti“, rekao je on.

Kako je rekao, ne zna šta će se desiti na predstojećem stranačkom kongresu, ali je siguran da će Vučić doneti ispravne odluke koje će i stranku i Srbiju vući napred.

Mali je rekao i da je pozitivan uticaj na smanjenje manjka u državnoj kasi prvenstveno imala bolja naplata prihoda, budući da je naplaćeno 100 milijardi dinara više od planiranog.

„Očekujemo i da se dobar trend nastavi do kraja godine. Mi jesmo konzervativno planirali budžet, ali ipak nismo očekivali toliku razliku. Raduje nas jer je to znak da se privreda oporavlja“, rekao je Mali.

Mali je istakao i da je odluka da se ide na monetarne i fiskalne podsticaje bila ispravna ističući da toga nije bilo imali bi smo veliki broj otpuštenih radnika i zatvorenih preduzeća.

„Mi smo reagovali mnogo pametnije nego što je rukovodstvo Srbije činilo 2008. Sa odgovornom fiskalnom politikom nastavljamo dalje“, rekao je Mali.

Upitan kada očekuje da javni dug Srbije počne da pada, Mali je rekao da je izvesno da će javni dug ostati ispod kriterijuma Mastrihta od 60 odsto BDP i da je dobro da je Srbija ušla u krizu sa niskim javnim dugom, što joj je omogućilo da pomogne privredu i građane.

Mali je istakao i da će rast na kraju godine biti jedan od najboljih u Evropi, budući da će biti veći od 6,5 odsto, kao i da je od početka januara do kraja jula srpska industrija zabeležila rast od 7,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i da je izvoz u tom periodu porastao za 28 odsto.

„Naša privreda je uspela, pre svega zahvaljujući sebi i svojoj žilavosti, ali i državi koja je uspela da je sa svojim podsticajima održi u životu. U prvih sedam meseci privukli smo dve milijarde i 72 miliona stranih direktnih investicija, što znači da su i u vreme krize investitori zadržali poverenje u našu zemlju“, rekao je Mali.

Ističe i da se mnogo ulaže u javne investicije koje utiču na veći rast BDP i bolji kvalitet života građana.

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*