Mali: Pripremni radovi ispod zemlje za izgradnju Ekspo 2027. polako se završavaju

PRINTSCREEN
BEOGRAD –

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen kompleks za Ekspo 2027, da je već postavljeno stotinak šipova za izgradnju Ekspo kompleksa, čime se pripremni radovi ispod zemlje polako završavaju.

Mali je rekao da će građani Srbije već za mesec i po dana videti radove iznad zemlje i da će u narednih nekoliko nedelja, odnosno mesec i po dana, biti postavljeni stubovi iznad zemlje za pojedine hale novog sajma i Ekspoa.

„Nalazimo se ovde u Surčinu, na lokaciji gde se gradi novi Ekspo 2027, novi Nacionalni stadion; niče jedan potpuno novi grad. Kao što vidite, ovde je veliki broj mašina i radnika“, rekao je Mali novinarima tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu.

Naveo je da su u junu prošle godine počeli pripremni radovi i dodao da je na gradilištu dosta teška topografija, budući da ima puno podzemnih voda.

„Nasipamo između metar i tri metra i kamena i zemlje, a na kraju, kada se ovi pripremni radovi završe, biće nasuto oko četiri i po miliona kubika peska i skoro milion kubika kamena, dakle, u pitanju su ogromni radovi“, rekao je on.

Ministar je naveo da je razlog njegove posete gradilištu to što je već pre desetak dana počelo postavljanje šipova za prve objekte na Ekspou.

„Samo na ovom delu, dakle ovde gde će biti sedam hala novog sajma i Ekspa, biće oko 1.647 šipova, od kojih je već negde stotinak šipova postavljeno do dubine i do 18 metara i ovaj će posao biti završen u narednih par nedelja“, rekao je on.

Istakao je da odmah nakon toga počinje postavljanje naglavnih i veznih greda, a zatim i stubova.

„Važno mi je da će građani Srbije videti već za mesec i po dana radove iznad zemlje“, rekao je Mali.

Istakao je da će za Nacionalni stadion biti postavljeno tri-četiri hiljade šipova do dubine i do 25 metara.

„Hoću samo da građani Srbije razumeju kako se radi i o kako kompleksnim i komplikovanim radovima je reč. Čak smo i malo ispred roka, što je dobro, a ovo postaje sigurno najveće gradilište u ovom delu Evrope“, naglasio je on.

Prema rečima ministra, ovo je najveća razvojna šansa za Srbiju.

„Dakle, mi ćemo 2027. godine biti domaćini najveće svetske manifestacije te godine – Ekspoa 2007. Hoćemo da se predstavimo svetu na pravi način“, rekao je Siniša Mali.

On je ranije na svom Instagram nalogu objavio da je 8. februara na gradilištu u Surčinu počelo postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa, čime je započeta izgradnja hala.

Naveo je i da za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. počinje izgradnja sedam hala – univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera, i šest izložbenih hala koje su, prema njegovim rečima, raspona 45 m + 45 m, osim univerzalne hale koja je raspona 90 metara.

Takođe, Mali je tada rekao i da je u prvoj fazi radovima obuhvaćena izgradnja temelja hala, odnosno postavljanje šipova, naglavica i temeljnih greda.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*