Mali: Rebalans budžeta za boljitak građana i nova ulaganja

BEOGRAD –

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se rebalans budžeta za ovu godinu radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja.

On je obrazlazući pred poslanicima u Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu rekao da se naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga.

sniša, mali,skupština, srbije

Izvor: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine“, rekao je Mali.

Dodao je da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard.

Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

Mali je rekao da mu je posebno važno što je u budžetu planirano po još 20 evra koji će biti isplaćeni početkom decembra za sve građane koji su se prijavili za pomoć, a mogu da se prijave i oni koji su u međuvremenu postali pinoletni.

Istakao je da se deficit smanjuje na 4,9 odsto, dok će udeo javnog duga do kraja godine biti 58,2 odsto, a očekuje se privredni rast od preko sedam odsto.

Ministar je najavio da će se ulagati u početak gradnje metroa u Beogradu.

Poslanici Skupštine Srbije glasaće o rebalansu budžeta u 18.00 časova.

Poslanici najavljuju podršku rebalansu budžeta

Poslanici vladajuće većine najavili su danas podršku rebalansu budžeta za 2021. godinu kojim se višak sredstava preusmerava na kapitalne investicije i bolji standard građana.

U odnosu na rebalans iz aprila ove godine, rezultati su bolji za 183 milijarde dinara, što je i bio razlog za najnoviji rebalans budžeta.

Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević rekla je da na osnovu dosadašnjih ekonomskih pokazatelja može zaključiti da Vlada Srbije vodi dobru finansijsku politiku i da je ostvaren rezultat mnogo bolji od očekivanog.

„Reč je o sumi od 1,5 milijardi evra od početka godine i proceni da će BDP ove godine zabeležiti rast od najmanje sedam procenata. Deficit budžeta će iznositi 4,9 odsto umesot očekivanih 6,9 odsto, a javni dug na kraju godine biće 58,2 odsto“, rekla je Žarić Kovačević.

Predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić navela je da je za nas od velikog značaja što će kapitalne investicije biti na nivou od 7,8 odsto BDP-a.

Kao posebno važno je naglasila da se otvara nova fabrika vakcina u saradnji sa Emiratima, ali i gasna interkonekcija Srbije i Bugarske.

„Nastupajući sastanak između Vučića i Putina 25.novembra treba da trasira put kako će izgledati naša saradnja u narednim godinama, ali smo sigurni da će Srbija imati najbolje uslove kada je u pitanju transport i korišćenje prirodnog gasa“, rekla je Tomić.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da je dobar rezultat kada je reč o budžetskim sredstvima posledica dve stvari, pri čemu je jedna zdrava ekonomska, fiskalna i finansijska politika, a druga izbalansirana politika sa kovid merama.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić ukazao je da se rebalans ne radi da bi se ispravljale greške već zato što postoji veći priliv u budžet od očekivanog.

Kao jedan od razloga zašto će poslanička grupa JS podržati rebalans naveo je domaćinsko poslovanje i trošenje sredstava od strane Vlade Srbije.

„Kapitalne investicije nam rastu, nivo javnog duga je pod kontrolom, nikada više nije ulagano u infrastrukturu, a MMF I Svetska banka nas, što nije ranije bio običaj, hvale i prihvataju rast od sedam odsto BDP-a“, rekao je Vujić.

Milićević: Šta će država uraditi povodom najavljenog protesta

Poslanik SPS Đorđe Milićević je na današnjoj sednici Skupštine Srbije upitao šta će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova uraditi povodom protesta ispred našeg konzulata u Njujorku najavljenog za 28. oktobar i kakve će diplomatske mere preduzeti da se spreči njegovo održavanje.

Prema njegovim rečima ovaj protest organizuje albanska zajednica u Americi u saradnji sa hrvatskom i bošnjačkom zajednicom.

One optužuju Srbiju za zločine i etničko čišćenje i navode da, kako kažu, traže svetsku pravdu.

Milićević je istakao da ne smemo ostati nemi na ove navode, koji su neutemeljeni jer podaci pokazuju da je Srba sada manje i na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj, ne samo u odnosu na neka ranija vremena nego i u odnosu na 90-te godine prošlog veka.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je zapitao Ministarstvo kulture, REM i Savet za štampu šta su uradili povodom tekstova u medijima kojima se napada predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica.

Istakao je da su poslednji napadi drugačiji jer su se, kako je rekao, Đilasovi mediji udružili sa medijima iz regiona pa se pojavio čitav niz tekstova te vrste na raznim portalima u regionu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*