Mali: „Srbija 2025“ biće istorijsko delo koje ostaje iza nas

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC/ jd
BEOGRAD –

Investicioni plan „Srbija 2025“ hoćemo da završimo u narednih pet godina i da to bude istorijsko delo koje ostaje iza svih nas, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da je to vizija i ideja predsednika Aleksandra Vučića.

Mali povodom investicionog plana razvoja od 10 milijardi evra, koji će biti predstavljen za vikend, kaze da sadašnji budžet to može da isprati, jer imamo pozitivnu stopu rasta, suficit u budžetu, nikad manju nezaposlenost, javni dug pod kontrolom….

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC/ jd

„Planom „Srbija 2025″ želimo da posle 2025. ne postoji građanin koji nema priključak za vodu, kanalizaciju, da je Srbija umrežena autoputevima, svi lokalni putevi sređeni…“, kaže Mali u intervjuu za Kurir.

On najavljuje da će predsednik Vučić predstaviti plan razvoja i u prosveti, zdravstvu, turizmu, zaštiti životne sredine, gradnji fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, stanova za mlade bračne parove, izgradnji nove linije metroa u Beogradu…

Novac za to, kako je rekao, obezbeđuje se i iz budžeta i iz raznih kreditnih linija.

Mali ističe i da plan Srbija 2025 nema veze sa početkom izborne kampanje i da je on samo logičan nastavak reformi koje su započete 2014 godine.

„Budžet za 2020. godinu je prekretnica ekonomske politike, vlade zato što sa povećanjem plata i penzija i sa nikada vise novca koji investiramo u razvoj infrastrukture želimo da ubrzamo rast naše ekonomije. I Svetska banka kaze da stopa rasta od sedam odsto nije nedostižna. To želimo da dostignemo zajedno s projektom „Srbija 2025″. Najvažniji cilj je da u najkraćem periodu podignemo standard građana Srbije“, rekao je Mali.

On navodi i da je u budžetu za 2020 godinu opredeljeno 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

„Očekujem da narednih dana bude izabran projektant posto je tender pri kraju, a pristigle su četiri ponude“, kaže Mali i ističe da će projekat da podigne ceo taj deo Beograda. Najavljuje da će u prvoj fazi biti izgrađeno i šest stadiona u drugim gradovima Srbije.

Upitan da li sebe vidi u narednoj vladi, kaze da ne razmišlja o tome, ali da mu je vazno da bude u timu Aleksandra Vučića.

Dosadašnji rad vlade ocenjuje kao vrlo dobar, odnosno ocenom četiri, dodajući da premijerka Ana Brnabić radi odličan posao, ali da uvek ostavlja mogućnost da budu bolji i efikasniji, rade vise i imaju odličan uspeh.

Povodom najavljenih promena u SNS, Mali kaze da se slaze sa Vučićem .

„Ne bežimo od odgovornosti. Na više primera je SNS to dokazao. Gde god je bila indikacija da je neko od naših članova napravio, nešto što je suprotno zakonu, oni su osetili posledice, taj je procesuiran i trpeo je posledice u stranci“, kaže Mali.

Smatra i da se bojkotu izbora koji najavljuje deo opozicije pridaje preveliki značaj, navodeći da bojkot ima veze sa tim što oni nemaju politiku i program, a ne sa izbornim uslovima.

„Narod neće politiku mržnje i ličnih napada, prevashodno na predsednika Vučića i njegovu porodicu“, ocenjuje Mali.

On kaze i da su svi koji su bore da Srbija ide napred na meti napada opozicije uključujući i njega, dodajući da su to ljudi koji hoće da imaju privatnu korist od napretka Srbije.

Povodom odsustva reakcije koalicionih partnera, uključujući i SPS, povodom napada opozicije, Mali kaže da je to jasno i njima zamereno.

„Učiniće sve da budu tu pored vas, a kada je problem, onda je to borba SNS“, ocenjuje Mali.

On kaze da će se razgovori posle izbora tek voditi, ali da će se na drugačiji način pričati sa potencijalnim partnerima.

„Neke stvari sigurno treba da se promene. Ako smo zajedno u nečemu, ako guramo napred, ako smo mi iz SNS tu da vas branimo, onda to mora da vazi i za vas“, poručuje Mali.

Povodom poništavanja doktorata, kaže da mu nije bilo lako.

„Kako da mi bude kada neka politička komisija oduzme nešto zaista ste se borili i radili“, navodi Mali i dodaje da je to potpuno politički proces koji traje pet godina.

„Vučić mi je rekao da sam ispao budala sto ga nisam pocepao i da na kraju napišem i novi. U tom trenutku nisam reagovao na pravi način“, kaže Mali i dodaje da će u narednom periodu razmisliti da li da piše novi doktorat i na kom fakultetu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*