Mali: Stvaramo zdravo poslovno okruženje u okviru koga možemo da rastemo

Ministarstvo finansija imalo je najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka iz Sive knjige Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), ocenjeno je danas na predstavljanju tog dokumenta kojim se daju predlozi Vladi Srbije šta da učini u narednom periodu kako bi unapredila poslovno okruženje.

Preporuke je Ministarstvo finansija sprovelo tokom prošle godine  u saradnji sa Poreskom upravom i Kancelarijom za IT i e-Upravom.

Kako je istaknuto, u potpunosti su usvojene preporuke koje se odnose na: reformu paušalnog oporezivanja, automatizaciju obračuna i podnošenje poreskih prijava poreza na imovinu, elektronske prijave i plaćanje firmarine kao i nezavisnost u radu Komisije za kontrolu državne pomoći.

 

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da se iza ovakvog uspeha kriju veliki trud i zalaganje i najavio još veće aktivnosti na ostvarivanju boljeg poslovnog okruženja. Ocenjuje i da je 2019. godina bila ključna da se pokrene taj „reformski točak“.

„Vlada a i Ministarstvo finansija uradili su 2019. godine mnogo da se donesu neki novi zakoni i propisi. Napomenuo bih novi Zakon o računovodstvu koji je veoma važan jer propisuje da se od 1. januara 2022. godine ne izdaju papirne, već samo elektronske fakture. Time ćemo da olakšamo poslovanje u Srbiji ali vraćanje PDV-a, što je veoma važno za privredu. Nema razloga da se čeka, 15 ili mesec dana na taj povraćaj nego on mora da bude brži i automatski“, rekao je ministar u obraćanju prisutnima.

 

On je naveo da je u ovom trenutku priortet Vlade Srbije, naći načina, kako da uz, održavanje makroekonomske stabilnosti, privreda raste što brže, te najavio i da će njegovi napori biti usmereni u tom pravcu.  Kako je naglasio namera je da se još bolje osluškuju potrebe privrede.

 „Drago mi je da smo dobili priznanje za nekoliko stvari koje smo uradili, ali naravno tu je i velika odgovornost i velika obaveza za postupanje u budućnosti. Ovde smo da slušamo, da čujemo, na koji način donositi nove mere i zakone. Za Ministarstvo finansija prioritet je fiskalizacija i Zakon o fiskalnim kasama koji planiramo da usvojimo već ove godine“, rekao je Mali najavljujući tako jedan od fokusa svog angažovanja u budućnosti.

Da Poreska uprava postane servis i  na usluzi građanima, glavni je zadatak koji je vodio tu instituciju u sprovođenju reformi. S tim u vezi i Poreska uprava dobila je brojne pohvale NALED-a za digitalizaciju svojih servisa ali i preporuke kako da unapredi još više svoju komunikaciju sa poreskim obveznicima. Na to se osvrnuo i ministar.

 „Dalji nastavak reformi vezan je za Poresku upravu ali i za još neke važne reforme sa kojima smo krenuli u proteklom periodu –  nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na  zarade, još 2018. godine smo dali to obećanje. Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo to opterećenje svake godine i nastavićem sa tim. To jeste u Sivoj knjizi NALED-a podvučeno kao jedan od uspeha koji smo ostvarili ali i obaveza je da sa tim nastavimo dalje“, dodao je Mali.

Podsetio je i na još jednu dobru meru a to su poreske olakšice koje je Ministarstvo finansija, naravno, u konsultacijama sa drugima unutar Vlade i nevladinim sektorom, namenilo mladima koji se tek zapošljavaju ili se vraćaju iz inostranstva.

On je dodao i da je veliki deo agende Vlade posvećen mladima i otvaranju perspektiva za njihov bolji život.

 „Na kraju, ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru koga možemo da rastemo. Sada smo u tom procesu da možemo da unapređujemo poslovno okruženje, smanjimo poreska opterećenja i da donosimo mere koje su podsticajne za razvoj naše privree a sve u cilju da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji“, zaključio je Mali.

Podsećanja radi NALED je u Sivoj knjigi koju je objavio naveo i da su delimično usvojene i sledeće mere: manji porezi i doprinosi na zarade, elektronske javne nabavke, uzajamnost vraćanja PDV između Srbije i drugih zemalja, kraći rok za povraćaj više plaćenog PDV-a poreskom obvezniku kojio pretežno vrši promet robe u inostranstvu, kao i omogućavanje da se u planovima budžetskih korisnika prikazuju i mere i aktivnosti za koje u momentu usvajanja nisu obezbeđena sredstva.

NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka – 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*