Mali: U Izveštaju EK dat veliki plus Srbiji

Mali: U Izveštaju EK dat veliki plus Srbiji 1foto FoNet Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas da godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije daje jasan signal da je država uspela da očuva privredu, uprkos teškim okolnostima koje izaziva pandemija virusa korona, te da je pritom bilo napretka i u drugim oblastima, kao što je poreska politika.

Mali smatra da je važno što je Evropska komisija prepoznala da je Srbija učinila najznačajniji pomak u okviru pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oporezivanje, saopštilo je ministarstvo.

„Tu smo imali najviše uspeha, jer smo izvršili usklađivanje Zakona o akcizama, pre svega u delu koji se odnosi na uvoz alkoholnih pića, kao i usled dalje implementacije Programa transformacije Poreske uprave“, rekao je on.

Istakao je da je, kao i prethodnih godina, oblast Carinske unije na dobrom nivou pripremljenosti, a u delu Finansijskog nadzora, prepoznato je da je Srbija dobro pripremljena i da je ostvaren dobar napredak u odnosu na prethodni izveštajni period.

Takođe, kako je dodao, novi strateški okvir za Internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru je široko uspostavljen usvajanjem nove Strategije reforme javne uprave i Programa reforme upravljanje javnim finansijama.

„Prepoznat je i određeni napredak u poglavlju koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, kao i da se Program ekonomskih reformi dostavlja na vreme, te da su struktura i sadržaj dobro pripremljeni“, rekao je ministar.

On je dodao da je poseban naglasak stavljen i na očuvanje privredne aktivnosti u uslovima pandemije korona virusa.

„Izveštaj je veoma povoljan u domenu ekonomije, gde je prepoznato da smo napravili napredak. Posebno je istaknuto da smo zahvaljujući izuzetnom rastu u periodu pre izbijanja same krize, uspeli da znatno ublažimo posledice pandemije“, kazao je Mali.

Kako je objasnio, u izveštaju su se posebno osvrnuli na činjenicu da je Srbiji fiskalni prostor napravljen pre pandemije omogućio da obezbedi značajnu fiskalnu podršku ublažavanjem krize u 2020. i 2021. godini, kao i značajno povećanje kapitalnih ulaganja.

Napomenuo je da se ta praksa nastavlja i sledeće godine, te da će raspoloživ fiskalni prostor biti opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i za nastavak poreskog rasterećivanja privrede.

„Pored mera koje smo sproveli, uvećali smo kapitalna ulaganja, jer time pre svega želimo da unapredimo životni standard građana“, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, u izveštaju Evropske komisije prepoznato je i da postoji napredak u delu poreskih reformi, kao i prilikom privatizacije državnih banaka.

„Važno je napomenuti da je vidljiva stabilnost bankarskog sektora, kao i da je ocenjeno da je rast pozajmljivanja bio značajan, usled monetarnih olakšica, moratorijuma na kredite i mera za pospešivanje likvidnosti“, kazao je Mali.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*