Maloletnici sve nasilniji

Vršnjačko nasilje u Arilju, ubistvo tokom zakazane tuče i skrnavljenje Jevrejskog groblja u Pančevu, pljačka i premlaćivanje starice u Bečeju i silovanje dvanaestogodišnje devojčice u Beogradu samo su neki od nedavnih primera nasilničkog ponašanja mladih.

Kako piše „Politika“, policija je od 2012. do 2016. zabeležila 35.440 krivičnih dela koje su počinila 18.862 maloletnika. U proseku, oko 4.000 maloletnika godišnje počini oko 7.000 krivičnih dela. Najviše njih, oko 35 odsto, dogodi se u Vojvodini, što je zapanjujući podatak ukoliko se ima u vidu da isto toliko dela maloletnici počine na teritoriji čak 19 drugih policijskih uprava, a najviše u Nišavskom, Jablaničkom i Zaječarskom okrugu.

Nešto manje od trećine kriminala maloletnika dogodi se u Beogradu. Većina maloletnih prestupnika su dečaci, dok devojčice čine svega šest do devet odsto osumnjičenih.

Iako su nasilje i teška krivična dela, poput ubistava i silovanja, koja čine mlađi od 18 godina uglavnom udarne medijske vesti, šef odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije u MUP Olivera Zečević kaže za Politiku da zapravo imovinski delikti čine više od 78 odsto maloletničkog kriminala. Pored toga, izdvajaju se i nasilnički delikti, dok trgovina droge nije, kaže ona, previše zastupljena.

Karakteristično za ovu vrstu maloletničkog kriminala je, napominje Zečević, da policija otkriva i prijavljuje decu mlađu od 14 godina, kao i maloletnike od 14 do 18 godina, koji se u više navrata pojavljuju kao učinioci istih ili lsičnih krivičnih dela. „Većina slučajeva je situacionog karaktera. Reč je o tučama koje imaju različit ishod pa samim tim se i zakonski drugačije kvalifikuju. Manje su zastupljena teška krivična dela protiv života i tela, poput ubistava i nanošenja teških telesnih povreda. Manje je i krivičnih dela protiv polne slobode“, tvrdi Zečević.

Zbog trgovine drogom i neovlašćenog držanja, uglavnom marihuane, prosečno godišnje bude prijavljeno oko 250 do 300 maloletnika. To se uglavnom odnosi na Beograd i u manjoj meri na Novi Sad.

Tragedije poput onih kada je dete zapalilo beskućnika, maltretiralo druga iz školske klupe dok se žrtva nije ubila ili besomučno udaralo staricu da bi je pokralo, potvrđuju tvrdnje stručnjaka da deca čine sve brutalnija krivična dela. Počinioci su sve mlađi, a pokazuju sve veći stepen surovosti, smatra Biljana Kikić Grujić, glavni koordinator Centra za prevenciju devijantnog ponašanja u Novom Sadu.

„Četiri su uzročnika devijantnog ponašanja kod mladih – nalaze se u porodici, školi, vršnjačkim grupama i medijima. Danas je popularno sve ono što je pre dve-tri decenije bilo sramota činiti, pa ispada da su deca koja dolaze u sukob sa zakonom sve poželjnija u društvu. Deci su danas uzor pogrešni ljudi – vest je, na primer, da je poznata ličnost prošetala gradom, a ne da su učenici ostvarili uspeh na međunarodnom takmičenju. Generacije dece sada imaju nedostatak empatije i ne prepoznaju prave vrednosti“, objašnjava ona za Politiku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*