Manifestacija „Noć pozorišta“ održaće se u subotu

Međunarodna manifestacija „Noć pozorišta“, sedma po redu, održaće se u subotu, 25. novembra u Novom Sadu i drugim gradovima širom Srbije.

Preko 50 različitih programskih sadržaja održaće se u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Novom Bečeju, Beogradu, Vrbasu, Kragujevcu, Nišu, Mladenovcu i Prokuplju.

Pored pozorišta, domova kultura i kulturnih centara, ove godine u programu učestvuju i specijalne obrazovne ustanove i organizacije za decu ometenu u razvoju. Sve ustanove kulture koje učestvuju u manifestaciji svojim aktivnostima će pokušati da skrenu pažnju na retke bolesti, decu sa simptomima intelektualne invalidnosti, uzrokovane genetskim mutacijama, za čiji lek se trenutno radi istraživanje.

Inspirisani ličnom pričom porodice Krgović iz Novog Sada i njihovom borbom da se utvrdi uzrok bolesti njihove ćerke i pristupi adekvatnoj terapiji kako bi se bar ublažili simptomi, jer lek za ovo retko oboljenje nije pronađen, došli su do saznanja i lično su se uključili u program istraživanja bolesti i iznalaženje leka.

„Velika stvar svakako ne samo za malenu našu sugrađanku, već i za mnogo, mnogo dece koje odrastaju primajući neadekvatne terapije i ne znajući da mogu da se podvrgnu testiranju i možda baš oni imaju DDX3X genetsku mutaciju te će im dati nadu da će se pronaći lek. Ovogodišnjim programom, a verujemo i prikupljenim sredstvima, svi zajedno ćemo pomoći istraživanju za iznalaženje adekvatne terapije i leka za pomenutu bolest“, navode organizatori manifestacije, Fondacija „Noć pozorišta“.

„Noć pozorišta“ je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava svake godine pored Hrvatske i Srbije i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*